Ünlü yatırımcıdan borsa uyarısı
ABD'nin en büyük bankalarından Goldman Sachs'ın baş hisse stratejistinden borsa uyarısı geldi.
ABD'de tarife belirsizliğine rağmen borsa endeksleri rekor kırarken, uyarılar da artıyor.
Yatırım bankası Goldman Sachs'ın küresel hisse senedi baş stratejisti Peter Oppenheimer, ABD ile önemli ticaret ortakları arasında anlaşmalar yapılmasına rağmen, tarifelerin hisse senedi fiyatlarını olumsuz etkileyecek kadar sert olabileceğini söyledi.
ABD'nin bir durgunluktan kaçınabileceğini ancak hisse senetlerinde mevcut değerlemelerin yeterince yüksek olduğunu belirten Oppenheimer, "ABD dışı piyasalarda çeşitlendirmeye devam etmek akıllıca olacaktır" dedi.
GEÇEN YILKİ ÖNGÖRÜSÜNDE HAKLI ÇIKTI
Oppenheimer, geçen yıl ABD hisse senetlerinin çok pahalı görünmeye başladığı konusunda cesur bir uyarıda bulunmuş ve uzun süredir geride kalan ABD dışı piyasalara geçişi savunmuştu.
O dönemde yapay zeka çok revaçtaydı, S&P 500 Endeksi rekor seviyelere tırmanıyordu ve bazı stratejistler iyimserliklerini daha da artırıyordu. Faiz indirimleri yaklaşıyordu ve yatırımcılar, Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminin ekonomik bir patlamayı tetikleyeceğinden emindi.
61 yaşındaki Oppenheimer, Londra'da verdiği bir röportajda, "Çeşitlendirmeden ilk bahsettiğimizde insanlar oldukça şüpheciydi ama ABD bu yılın ilk çeyreğinde kötü performans göstermeye başladığında birçok olumlu tepki aldık" ifadelerini kullandı.
ABD hisse senetlerinde Nisan ayındaki satış dalgasının ardından yaşanan yükselişe rağmen çeşitlendirme işe yaradı. MSCI'ın ABD dışı ülkeleri kapsayan endeksi bu yıl yüzde 17 değer kazanarak S&P 500'ün yüzde 8,6'lık yükselişini geride bıraktı.
"PİYASANIN FİYATLAMADIĞI BİR DURGUNLUK YAŞAYABİLİRİZ"
2002 yılında Goldman Sachs'a katılan ve 40 yıllık sektör deneyimine sahip stratejist, Bloomberg News'e verdiği mülakatta, "Bu yılki piyasa performansı, düşüş ve ardından rekor seviyelere dönüş hakkında ne düşünüyorsunuz? Hisse senetleri gümrük vergisi risklerini yeterince yansıtıyor mu" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Piyasa bu yıl yaklaşık yüzde 20 düştükten ve oldukça güçlü bir yükseliş yaşadıktan sonra, bir noktada durgunluk olacağını da düşündüğümüz için, tekrar tersine döneceğini düşündük. Ekonomistlerimiz durgunluk hakkındaki görüşlerini değiştirdiğinde, bunun olay odaklı bir ayı piyasası olduğunu ve muhtemelen toparlanmayı tersine çevirmeyeceğini savunduk.
Emin olmak için henüz çok erken. Belki de daha büyük tarifelerle karşı karşıya kalırız ve piyasanın fiyatlamadığı bir durgunluk yaşarız. Giderek artan bir şekilde, enflasyonun düşmesi nedeniyle ABD'de faiz indirimi yapılacağı görüşü benimseniyor. Ayrıca, tarife son tarihinin bir önemi yok çünkü belirli bir güne bağlı kalmak yerine bir anlaşmayı zorlamak için konuyor.
Piyasa, değerlemelerin tekrar yükseldiği ve hisse senetlerinde risk primlerinin düştüğü göz önüne alındığında, çok daha güvenli olmakta haklı olabilir, ancak bir miktar rehavet söz konusu. Çeşitlendirme fikrini bu kadar sevmemizin bir diğer nedeni de bu"