Yerlikaya'dan suça sürüklenen çocuk açıklaması: Bunun başka izahı yok
İçişleri Bakanı, suç örgütleri ve suça sürüklenen çocuklarla ilgili cezaların artırılması gerektiğini söyledi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kanal D'de yayımlanan bir programda konuştu.
Trafik kazalarının önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların sorulması üzerine Yerlikaya "Özür dileyerek söylüyorum, bizim Hazineye ciro çekmek gibi bir derdimiz yok. 1986'da rahmetli Özal döneminden beri buradaki tahsil edilen kaynağın yarısı, sosyal yardımlaşmaya gidiyor. Bizimle hiçbir alakası yok bunun" dedi.
"BANA GÖRE CİNAYETTEN DAHA ÇİRKİN"
Dünyada ve Türkiye'de "suça sürüklenen çocuklar" ile ilgili suç işleme oranlarında artış olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, şöyle devam etti:
"Bir çocuk nasıl 'kasten yaralama', 'kasten öldürme' suçu işleyebilir ve bununla da sosyal medya üzerinden övünebilir. O, bana göre cinayetten daha da çirkin. Adalet Bakanımız yargı paketinde 18 yaşın altındaki çocukların cezalandırılmalarıyla ilgili, teşbihte hata olmasın ama aynı bizim bu trafik cezalarındaki güncelleme gibi, bunları güncelliyorlar. AK Parti grubumuz o teklifi, Gazi Meclisimizden geçirecek.
- Bunlar artık daha caydırıcı, çok daha caydırıcı hale gelecek. Bu zaman diliminde, bilgi çağında, her türlü bilgiye ulaşabileceğimiz bir ortamda çocuklar niçin böyle suç işlemeye meyil ediyor? Toplumbilimciler, sosyologlar, çocuk pediatristler, hep birlikte bu sorunun cevabını aramamız lazım. Cezaların kesinlikle çok daha caydırıcı hale gelmesi lazım. Bunun başka türlü hiçbir izahı yok.
"MECLİS'TE GÜÇLÜ BİR İTTİFAK YAPIMIZ VAR"
Yerlikaya, yeni nesil çetelerin ve suç örgütlerinin işlediği suçlar bakımından da cezaların artırılmasına yönelik çalışmalarının olduğunu, Adalet Bakanlığının da güncelleme çalışması içerisinde olduğunu aktardı.
Yeni nesil organize suç örgütleri konusunda hukukçularla birlikte çalıştıklarını anlatan Yerlikaya, "Takım ruhuyla beraber toplumumuzun buradaki kanayan yarasını çözmekte de kesinlikle kararlıyız. Bizim demokrasimiz çok güçlü. Parlamentoda çok güçlü bir ittifak yapımız var" diye konuştu.
Yerlikaya, sosyal medya mecralarında suç ve suçlunun kolayca bir araya geldiğine dikkati çekerek, kimsenin sosyal medyadan faydalanmasına karşı olmadıkları ancak platformların suç yuvası gibi kullanılmasına karşı oldukları değerlendirmesini yaptı.
Bakan Yerlikaya, 18 yaşından küçük çocukların çete liderleri tarafından suikastlarda kullanılmasına ilişkin soru üzerine, çocukların daha az ceza aldıkları algısından yola çıkarak suç örgütlerince kullanıldıklarını ancak bu konuda cezaların artırılmasına yönelik yasal düzenlemeler üzerinde çalışıldığını belirtti.