Yüksek mahkeme karar verdi: Komünist parti kapatılıyor
Polonya Anayasa Mahkemesi, Polonya Komünist Partisi'nin hedef ve faaliyetlerinin anayasaya aykırı olduğuna hükmederek, kapatılmasına karar verdi.
Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki'nin başvurusunu görüşen Polonya Anayasa Mahkemesi, Polonya Komünist Partisi'nin kapatılmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Bogdan Swieczkowski başkanlığında bugün toplanan mahkeme, Polonya Komünist Partisi'nin hedef ve faaliyetlerinin Polonya anayasasına aykırı olduğuna hükmetti.
KARARIN GEREKÇESİ
Mahkeme gerekçesinde, "Polonya Cumhuriyeti hukuk düzeninde suçluları ve aralarında Polonya vatandaşlarının da bulunduğu milyonlarca insanın ölümünden sorumlu komünist rejimleri yücelten bir partiye yer yoktur" ifadelerine yer vererek, kapatma kararını oybirliğiyle aldı.
Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından Polonya Komünist Partisi, Varşova Bölge Mahkemesi'nin talimatıyla Siyasi Partiler Sicili'nden silinecek.
CUMHURBAŞKANI BAŞVURDU
Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, Ekim 2002'de kurulan Polonya Komünist Partisi'nin kapatılması için geçtiğimiz ay Polonya Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Karol Nawrocki parti programında yer alan hedeflerin komünizmin totaliter yöntem ve hedeflerine atıfta bulunduğunu, devletin politikasına etki etmek ve iktidarı ele geçirmek amacıyla şiddet kullanımına ilişkin varsayımlar içerdiğini ileri sürmüştü.
Karol Nawrocki programdaki hedeflerin yanı sıra partinin faaliyetlerinin de totaliter yöntemlere dayandığını belirtmişti.