Araştırmacılar buldu: Alzheimer riskini en etkili şekilde azaltan diyet
Yeni araştırmalar, MIND (Zihin) diyetinin tam da adına yakışır bir şekilde Alzheimer riskini azaltabildiğini gösteriyor. Üstelik bu diyete ne zaman uymaya başladığınız da fark etmiyor.

Amerikan Beslenme Derneği'nin dünkü yıllık toplantısında orta yaşlı ve yaşlı kişilerin yeşil, yapraklı sebzeler, zeytinyağı, tam tahıl ve kırmızı orman meyveleriyle donatılmış bir beslenme yöntemine uymaları halinde Alzheimer ya da demansa yakalanmalarının çok daha düşük olduğu belirtildi.

Hawaii Üniversitesi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Akdeniz diyetiyle tansiyonu düşürmeye yardımcı olan DASH diyetinin birleşimi olan MIND diyetinin demans riskini çok daha güçlü ve istikrarlı bir şekilde düşürdüğünü söylüyor. Ayrıca çalışmanın yazarlarından biri olan Song-Yi Park, sağlıklı beslenme yöntemine geçmek için hiç geç olmadığının da altını çizdi.

Akdeniz diyetinin her türlüsünün beyin için iyi olduğunu belirten araştırmacılar, MIND diyetinin özellikle beyin sağlığı odaklı olduğunu ifade ediyor. Park "Aradaki önemli bir farklılık, MIND'ın kırmızı orman meyvelerini de içermesi. Bu meyveler beyin sağlığıyla bağlantılı olabiliyor" dedi.

"Nörodejeneratif gecikme için Akdeniz-DASH müdahalesi" olarak da bilinen MIND diyeti, belirli yiyecek gruplarına puanlama sistemiyle uygulanıyor. Örneğin kırmızı orman meyveleri haftada iki veya daha fazla tüketilirse bir puan, haftada bir kez ise 0.5 puan, hiç tüketilmiyorsa 0 puan veriliyor. Bireyin genel beslenme skoru, tükettiği bu yiyeceklerden aldığı toplam puanlarla hesaplanıyor. Skor ne kadar yüksekse, beyin sağlığı açısından o kadar faydalı oluyor.

ABD'de 1990'larda başlatılan büyük "Multiethnic Cohort" veri setini kullanan araştırmacılar, yaşları 45 ila 75 arasında değişen 215 bin kişiyi analiz etti. Bu kişiler arasında Japon kökenli Amerikalılar, Hawaii yerlileri, siyah Amerikalılar, Latinolar ve beyazlar vardı. Bu kişilerin 21 binden fazlasında Alzheimer ve demans gibi rahatsızlıklara yakalandığı belirlendi.

Araştırma sonucunda MIND diyetine sıkı sıkıya uyanların demans riskinin yüzde dokuz daha düşük olduğu tespit edildi. Siyah, Latino ve beyaz katılımcılarda risk düşüşü yüzde 13 daha fazlaydı.10 yıl boyunca MIND diyetine uyumunu artıranların demansa yakalanma riski, uyumu azalanlara kıyasla yüzde 25 daha düşüktü.

MIND DİYETİNE NASIL UYULUR?
2015'te yapılan bir araştırmaya göre MIND diyetinden maksimum verim elde etmek için yapılan bazı öneriler şöyle:
Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana, brokoli, Çin lahanası, hardal otu): haftada altı veya daha çok porsiyon
Diğer sebzeler: günde bir porsiyon
Kuruyemişler: haftada beş ve daha fazla porsiyon
Tam tahıllı besinler: günde üç ve daha fazla porsiyon
Balık (kızartılmamış): haftada bir veya daha fazla porsiyon

Uzmanlara göre sınırlandırılması gerekenler
Peynir: haftada birden az
Kırmızı et: haftada birden az
Fast food/kızartmalar: haftada birden az
Tatlılar, pastalar: haftada beşten az porsiyon