Aşırı sağ sokağa indi, 'savaşa hazırlık' çağrısı dikkat çekti
İngiltere'de aşırı sağcı aktivist Tommy Robinson'un Londra'da düzenlediği "Unite the Kingdom" yürüyüşü büyük tartışma yarattı. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüşye Robinson "savaşa hazırlık" çağrısı yaptı.
İngiltere'de aşırı sağcı aktivist Tommy Robinson, cumartesi günü Londra'da düzenlenen büyük mitingde destekçilerine "Britanya savaşı" için hazırlıklı olmaları çağrısı yaptı. Gerçek adı Stephen Yaxley-Lennon olan Robinson, Londra'daki yürüyüşe on binlerce kişiyi topladı.
Organizatörler yürüyüşe milyonlarca kişinin katıldığını öne sürerken polis, katılımcı sayısını yaklaşık 60 bin olarak açıkladı. Geçen yıl düzenlenen benzer yürüyüşe ise yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı belirtilmişti.
İslamofobik İngiliz Savunma Ligi'nin (EDL) kurucusu olarak tanınan Robinson, Parlamento Meydanı'nda toplanan kalabalığa seslenerek etkinliğin "Britanya için bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.
Robinson destekçilerine sokak gösterileriyle yetinmemelerini söyleyerek yaklaşan genel seçimler öncesinde yerel siyasete katılmaları gerektiğini savundu. Destekçilerine siyasi partilere katılma çağrısı yapan Robinson; Reform UK, Advance, Restore veya Muhafazakâr Parti fark etmeksizin siyasette aktif olmaları gerektiğini söyledi.
Aşırı sağcı lider konuşmasında "Britanya savaşı için hazır mısınız? 2029'da seçim var. İnsanlara gidip kavga etmelerini söylemiyoruz ama bu bizim neslimizin en önemli anı" ifadelerini kullandı.
Robinson konuşması sırasında milyarder girişimci Elon Musk lehine sloganlar da attırdı. Musk'ın desteği olmadan hareketin bu noktaya gelemeyeceğini savunan Robinson, "Bunların hiçbiri tek bir adam olmasaydı gerçekleşmezdi. Büyük Britanya adına teşekkürler Elon" dedi.
Yürüyüş boyunca İslamofobik ve etnik milliyetçi sloganlar atıldığı belirtildi. Bazı katılımcıların "beyazlar için gelecek" çağrısı yapan bildiriler dağıttığı aktarıldı.
Metropolitan Polisi, aynı gün düzenlenen Filistin'e destek gösterisiyle birlikte etkinliklerin güvenliği için yaklaşık 4,5 milyon sterlin harcandığını açıkladı. Yaklaşık 4 bin polis memuru görev yaparken zırhlı araçlar, köpekler, dronlar ve helikopterler kullanıldı.
Polis her iki eylemde toplam 43 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yetkililer protestoların büyük ölçüde ciddi olay yaşanmadan geçtiğini belirtti.
İngiltere Adalet Bakanı David Lammy aşırı sağcı yürüyüş organizatörlerinin "nefret ve bölünmeyi yaydığını" savundu. Lammy barışçıl protestonun temel bir hak olduğunu ancak şiddet yaşanması durumunda hızlı müdahale edileceğini söyledi.