Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), Süper Lig’e çipli top ve gol çizgisini entegre etmemesi sebebiyle ligde tartışmalı anlar çözüme kavuşamıyor.
Süper Lig’in 32’nci haftasında dün oynanan ve Karagümrük’ün 1-0 kazandığı Gençlerbirliği maçında tartışmalı bir an yaşandı.
Gençlerbirliği'nde Goutas'ın kafa vuruşunda Karagümrük kalecisi Grbic topu içerden çevirmesine rağmen hakem golü vermedi, VAR da devreye girmedi.
Maç sonu Ankara ekibinin teknik direktörü Volkan Demirel, pozisyona itiraz ettiği için kırmızı gördü.
Karşılaşma sonrası ekrana yansıyan görüntülerde topun çizgiyi geçtiği görüldü. Topun çizgiyi geçmesine rağmen gol verilmemesi Türk spor kamuoyunda tartışma yarattı.
Eski hakemler, çizgi teknolojisi ve çipli top kullanımına geçilmediği için bu tarz ince pozisyonlarda sorun yaşandığını belirterek TFF’yi eleştirdi.

FENERBAHÇE-TRABZONSPOR MAÇINDA DA BENZERİ YAŞANDI
Bu sezon ligin 5’inci haftasında Kadıköy’de oynanan ve Fenerbahçe’nin 1-0 kazandığı Trabzonspor maçında da benzer bir pozisyon yaşanmıştı.
49’uncu dakikada En Nesyri’nin vurduğu top direğe çarpıp çizgiyi geçmiş, Trabzon kalecisi Onana topu içerden çıkarmıştı.
Hakem ve VAR pozisyon için gol kararı vermezken maç sonunda medyaya yansıyan görüntülerde topun çizgiyi net bir şekilde geçtiği görülmüştü.
AVRUPA’DA ÇİPLİ TOP VE GOL ÇİZGİSİ TEKNOLOJİSİ KULLANILIYOR
Avrupa’da bu tarz pozisyonlarda gol çizgisi teknolojisi (GLT), kullanılıyor ve topun çizgiyi tamamen geçip geçemediği ortaya çıkıyor.
Bu teknoloji Premier Lig, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 gibi Avrupa'nın önde gelen liglerinde ve UEFA’nın turnuvalarında kullanılıyor.
Ayrıca ofsayt, elle oyama gibi durumlarda kolaylık sağlayan çipli top teknolojisi de bazı Avrupa ligleri ve uluslararası turnuvalarda, bu tarz pozisyonların tespitinde yardımcı oluyor.
Çipli top, 2022 Dünya Kupası ve EURO 2024’te de kullanıldı. Süper Lig henüz bu teknolojilere entegre olmadığı için topun çizgiyi geçip geçmediği, elle oynanıp oynanmadığı ve ofsayt olup olmadığının belirlenmesi gereken pozisyonlarda sıkça tartışma oluyor.

FENERBAHÇE AVRUPA TARİHİNE GEÇMİŞTİ
2025 yılında UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda oynanan ve Fenerbahçe’nin 3-1 kaybettiği Rangers maçında gol çizgisi teknolojisi kullanılmıştı.
Bu teknoloji sayesinde 6’ncı dakikada Dessers’ın attığı ve Çağlar’ın çıkardığı topun gol olduğu belirlenmişti.
Dessers’ın golünde topun 0.7 cm farkla çizgiyi geçtiği tespit edilmişti ve hakem golü vermişti.
Sarı lacivertlilerin yediği bu gol, 2014 yılında kullanıma sunulan gol çizgisi teknolojisinin tespit ettiği, çizgiyi geçen en yakın gol olarak Avrupa tarihine geçmişti.
Futbolcular, kulüp yöneticileri, eski hakemler ve spor yazarları, artık Süper Lig’in de bu teknolojilere geçmesini bekliyor.