Avrupa ülkeleri tarafından yürütülen ortak bir operasyonla, Belarus’a çalıştığı iddia edilen bir casusluk ağı ortaya çıkarıldı.

Ağın, Moldova İstihbarat Servisi'nin (SIS) eski başkan yardımcısı Alexandru Balan’ı da içerdiği bildirildi.

Avrupa Birliği’nin adli koordinasyon kurumu Eurojust, Romanya, Çekya ve Macaristan makamlarıyla birlikte yürütülen operasyonda, "devlet sırlarını sızdırmak suretiyle vatana ihanetle" suçlanan bir kişinin yakalandığını açıkladı.

Operasyon kapsamında, Çekya ve Moldova, Belaruslu bazı diplomatları sınır dışı etti.

Macar haber sitesi Telex, Eurojust’un ismini açıklamadığı şüphelinin Alexandru Balan olduğunu yazdı. Balan’ın Moldova istihbaratında üst düzey görev yaptığı ve bir dönem Kiev’de görevli olduğu belirtiliyor.

Eurojust, Balan’ın 2024 ve 2025 yıllarında Budapeşte’de Belarus istihbarat servisi KGB mensuplarıyla iki kez gizli toplantı gerçekleştirdiğini, bu toplantılarda kendisine para ve talimatlar verildiğini belirtti.

AB VE RUSYA ARASINA SIKIŞAN ÜLKE

AB yanlısı Cumhurbaşkanı Maia Sandu liderliğindeki Moldova, son yıllarda Rusya ile Batı arasında nüfuz mücadelesinin merkezinde yer alıyor.

Ülkede geçen yıl yapılan referandumda halk, kıl payı farkla AB üyeliği yönünde oy kullanmıştı. Bu ay içinde Moldova’da parlamento seçimleri yapılması bekleniyor.

Alexandru Balan’ın Belarus’a ne tür bilgiler aktardığı henüz netleşmedi. Görevden ayrıldıktan sonra Avrupa genelinde güvenlik konferanslarında aktif olarak yer aldığı biliniyor.

Avrupalı bir istihbarat kaynağı, Belarus KGB’sinin temel olarak Avrupa’daki Belarus diasporasına odaklandığını, ancak son yıllarda Rus istihbaratıyla daha yakın çalıştığını söyledi. Kaynak, Belarus’un bu yolla Avrupa’da Rus operasyonlarına destek verdiğini öne sürdü.