Avrupa’dan Ukrayna için Beyaz Saray çıkarması
Avrupa Birliği (AB) ve NATO liderleri, ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında görüşmeye katılmak üzere Beyaz Saray'da. Trump ve Zelenskiy ikili görüşme öncesi Oval Ofis'te önemli mesajlar verdi...
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump tarafından karşılandı.
Karşılamanın ardından iki lider, Oval Ofis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İLK AÇIKLAMALAR
İki liderin ilk açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
Zelenskiy: "Başkan Trump'ın bu (Rusya-Ukrayna) savaşı durdurması ve savaşı bitirmenin diplomatik bir yolunu bulması fikrini destekledik.
Öncelikle bir ateşkese ihtiyacımız var. Demokratik, açık bir seçim için buna ihtiyacımız var.
Biz güçlü insanlarız ve bu savaşı bitirmeye niyetliyiz. Üç taraflı görüşmelere razıyız."
Trump: "(Ukrayna'ya sağlanacak güvenlik garantileri hakkında) Avrupa, Ukrayna için ilk savunma hattı olacak, ancak biz de buna katılacağız.
Vladimir Putin'in de bu savaşın bitmesini istediğini biliyorum. İki tarafın da faydasına bir anlaşma yapmaya çalışıyoruz.
Bildiğiniz gibi İran'ın bütün nükleer kapasitesini sonlandırdığımız şekilde bu savaşı da sonlandıracağız
Attığım adımlara gösterilen düşmanlık gerçekten benzersiz. Etrafımızda çok fazla düşman var. Çok savaş durdurduk ama hepsi göz ardı edildi.
Bence bir ateşkese ihtiyaç yok, bitirdiğim savaşların hiçbirinde ateşkes yapmadım. Biz kalıcı bir barış istiyoruz. Ateşkes bir tarafı stratejik dezavantaja sokabilir.
Herkes Ukrayna'yı korumak istiyor. Bu anlaşmayı yapmamız gerekiyor.
Bu görüşmeden sonra Putin'le telefonda görüşeceğiz. Üç taraflı bir görüşme yaparsak bu savaşı bitirme şansımızın yüksek olduğunu düşünüyorum."
Soru-yanıt kısmının ardından Trump ile Zelenskiy, ikili görüşmeye geçti. Bu görüşmenin ardından Trump, Avrupalı liderlerle bir araya geldi.
TRUMP: PUTİN’İN GÜVENLİK GARANTİLERİNİ KABUL ETMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Bu görüşmenin de basına açık kısmında konuşan Trump, "Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'ya sağlanacak güvenlik garantilerini kabul etmesi çok önemli bir adımdır, bu kilit noktalardan biridir" ifadelerini kullandı.
Trump, "Ukrayna'ya karşı gelecekte herhangi bir saldırıyı engelleyecek bir anlaşmaya varabileceğimiz konusunda iyimserim" dedi.
Zelenskiy de "ABD'nin bu kadar güçlü bir sinyal vermesi ve güvenlik garantilerine hazır olması çok önemli" diye konuştu.
NATO ve Avrupa liderlerinin ifadelerinden öne çıkanlar da şöyle:
NATO Genel Sekreteri Rutte: Oyunu iyi oynarsak, (Ukrayna-Rusya savaşı) bunu sonlandırabiliriz. Sonlandırmak zorundayız. Güvenlik garantilerine katılmaya hazır olduğunuzu söylediniz. Bu büyük bir adım, gerçekten dönüm noktası. Her şeyi değiştirir.
Almanya Başbakanı Merz: Bir sonraki toplantının (Rusya-Ukrayna arasında) ateşkes olmadan gerçekleşeceğini hayal edemiyorum. Öyleyse bunun üzerinde çalışalım.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Güvenlik garantileri üzerinde çalıştığımızı duymak çok güzel. (NATO'nun) beşinci maddesi gibi güvenlik garantileri çok önemli.
İngiltere Başbakanı Starmer: Üçlü toplantı, Ukrayna'nın güvenlik garantilerinin ve daha zorlu sorunların çözülmesine katkıda bulunacak.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Üçlü toplantı düzenlemek için ateşkesi istemeniz veya en azından (Ukrayna'da) ölümlerin durması bir zorunluluktur.
İtalya Başbakanı Meloni: (Rusya-Ukrayna savaşı) Barışa ulaşmak ve adaleti sağlamak istiyorsak, bunu birleşerek yapmamız gerektiğini hatırlamalıyız.
“TRUMP, PUTİN’İ ARADI”
Alman Bild gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Avrupalı liderler ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı toplantı sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla aradığını öne sürdü.
ABD medyasına yansıyan haberlere göre görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.
AVRUPALI LİDERLER ART ARDA GİRİŞ YAPTI
Zelenskiy, 28 Şubat’ta yine savaşı konuşmak üzerine Oval Ofis’teydi. Zelenskiy’nin Trump ve yardımcısı JD Vance tarafından azarlanmasını tüm dünya canlı yayında şaşkınlıkta izlemişti.
Bu sefer Avrupalı liderler, Ukrayna Devlet Başkanı’nı yalnız bırakmadı.
Beyaz Saray'a ilk olarak NATO Genel Sekreteri Mark Rutte geldi.
Rutte'nin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen karşılandı. Liderler sırasıyla şu şekilde Beyaz Saray'a giriş yaptı:
Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb.
Almanya Şansölyesi Friedrich Merz.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron.