Alican Özcan | NEFES

Irak Milli Takımı'nın golcüsü Aymen Hussein, çarşamba gecesi Gillette Stadyumu'nda Norveç karşısına çıkarken sahaya yalnızca formasını değil, ailesinin yıllardır taşıdığı acıyı da taşıyacak.

Babası El Kaide tarafından öldürülen, kardeşi ise IŞİD tarafından kaçırılan ve bir daha kendisinden haber alınamayan oyuncu, çatışmaların hiç eksik olmadığı bir Irak'ta büyüdü ve bugün ülkesinin halk kahramanlarından biri olarak görülüyor.

Hussein'in dramı, yalnızca Irak'ın yaşadıklarıyla sınırlı değil. Oyuncu, hem babasını hem de kardeşini kaybetti.

Kardeşinin kayboluşunu Associated Press'e anlatırken, "Kimse detayları, aslında ne olduğunu bilmiyor. Bu ailemin terörle ilk imtihanı değil, muhtemelen sonuncusu da olmayacak." dedi.

IŞİD MEMLEKETİNİ İŞGAL ETTİ, KARDEŞİ KAYBOLDU

Yaşanan trajedi, IŞİD'in 2014 yılında Hussein'in memleketi Havice'yi işgal etmesiyle başladı. Tüm bu kayıplara rağmen oyuncu, yüzünü hala umuda çeviriyor:

"Futbolu bıraksam da hiçbir şey değişmeyecek. Kaybettiklerimi geri getiremeyeceğim. Yine de halime şükrediyorum. Başımı sokacak dört duvarım var. Evini barkını terk etmek zorunda kalan pek çok Iraklı çadırlarda yaşıyor."

Aymen Hussein, Dünya Kupası'nda acılarıyla sahada: Babasını El Kaide, kardeşini IŞİD aldı - Resim : 1

SAVAŞTAN KAÇTI, FUTBOLA TUTUNDU

Irak Milli Takımı'nı yakından izleyen isimlerden biri, bugün Rosenborg'da oyuncu geliştirme antrenörlüğü yapan ve Norveç'e 13 yaşında gelen Sarmed Saify.

Saify, savaş ortamını kısmen kendisinin de soluduğunu, ancak Hussein'in yaşadıklarının çok daha ağır olduğunu söylüyor:

"O, pek çok insandan çok daha fazlasını gördü, geçirdi. Çok küçük yaşta kaçıp örneğin İskandinavya'da büyüyen diğer bazı Iraklı futbolcularla kıyaslandığında, Aymen çok farklı bir çocukluk geçirdi. Sahada herkesten daha farklı bir tutkuyla oynuyor. Futbol onun için çok önemliydi. Savaştan kaçıp sığındığı bir limandı."

TAKIMIN LİDERİ VE GOLCÜSÜ

Dünya Kupası kampındaki Irak'ı ziyaret eden Norveç'in VG gazetesi, maçtan günler önce Hussein'in takım için taşıdığı değeri yardımcı antrenöre sordu.

Bir dönem Manchester United'da Sir Alex Ferguson'ın yardımcılığını yapan Rene Meulensteen'in bu konuda hiçbir kuşkusu yok:

"Çok önemli bir isim. Her şeyden önce iyi bir forvet ve golcü. Bizim için çok kritik goller attı ve uzun yıllardır bu takımda. Aynı zamanda bir lider, iyi bir kaptan ve bu turnuvada bizim için çok değerli bir oyuncu."

Aymen Hussein, Dünya Kupası'nda acılarıyla sahada: Babasını El Kaide, kardeşini IŞİD aldı - Resim : 2

IRAKLILAR İÇİN NEFES ALINAN TEK ALAN FUTBOL

Irak'ta futbolun anlamı, sahanın çok ötesine geçiyor.

2008 yılında ABD'nin Irak'ı işgaline duyduğu öfkeyle George W. Bush'a fırlattığı ayakkabıyla dünya çapında tanınan Muntadhar al-Zaidi, bu bağı şöyle özetliyor:

"Iraklılar on yıllardır futbola büyük bir tutkuyla bağlı. Çünkü futbol, diktatörlük, işgal ve savaşlarla geçen dönemlerde nefes alabildiğimiz tek alandı."

Bu bağın en somut göstergesi, ülkenin 2007 yılında Asya Kupası'nı kazandığı dönemde hayatın adeta durmasıydı.

Aynı tablo, 2026'nın bir bahar gününde bir kez daha yaşandı ve Irak tam anlamıyla sessizliğe gömüldü.

Dünya Kupası bileti için Bolivya'yla oynanan son play-off maçında Hussein, attığı golle takımını 2-1 öne geçirerek kahraman ilan edildi.

Saify, o günleri unutamıyor:

"Ülke genelinde iş yerleri ve okullar iki üç gün tatil edildi. Sokaklarda tam bir şölen havası vardı. Harikuladeydi. Futbolcular yurda döndüğünde caddelere isimleri verildi. Başbakan onlara evler, arabalar ve daha neler neler hediye etti. Muazzam bir kutlamaydı."

20 SAATLİK GİZLİ YOLCULUKLA DÜNYA KUPASI'NA

Irak, finallere ulaşmak için tam 21 maçlık, nefes kesen bir eleme maratonu geride bıraktı.

Saify, 31 Mart'ta Meksika'da oynanması planlanan Bolivya maçı öncesinde yaşananların özellikle dramatik olduğunu vurguluyor:

"O dönemde Orta Doğu'da pek çok ülkenin birbirine saldırdığı bir savaş patlak vermişti. Iraklı futbolcular hayatlarının en önemli maçına çıkacaktı ama belki de bu son maça gidemeyeceklerdi. Mahsur kalmışlardı. Uçuşlar durdurulmuştu. Otobüsle gizlice 20 saat boyunca Ürdün'e götürüldüler. Ürdün'de de 20 saat beklediler. Ancak ondan sonra Meksika'ya uçabildiler."

Saify, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Oraya vardıklarında teknik direktör, hem zihnen hem de bedenen toparlanabilmeleri için onlara üç gün izin vermek zorunda kaldı. Çünkü bitap düşmüşlerdi. Buna rağmen iyi bir oyun çıkardılar ve şimdi Dünya Kupası'ndalar."

Aymen Hussein, Dünya Kupası'nda acılarıyla sahada: Babasını El Kaide, kardeşini IŞİD aldı - Resim : 3

NORVEÇ'E KARŞI 'MÜCADELE' HEDEFİ

Şimdi tüm gözler, Irak'ın I Grubu'ndaki açılış sınavında Norveç karşısında ne yapacağında. Al-Zaidi'nin beklentisi mütevazı: "Ben sadece bir beraberlik umut ediyorum. Galibiyet gibi büyük bir hedef koymaya cesaretimiz yok."

Saify de kadro kalitesi bakımından Norveç'in üstün olduğunu kabul ediyor. Ancak Norveçli bir uzmanın, Erling Haaland ve arkadaşları için maçın "kolay geçeceğini" söylemesine biraz içerlemiş durumda:

"Irak koskoca bir ulus için oynuyor. Çok yakınını kaybetmiş 48 milyon insan için sahadalar. Onlar sadece forma için oynamıyor. Evet, Norveç kağıt üstünde çok gol atıp kazanmalı. Ancak 'Mezopotamya Aslanları' o forma için bambaşka bir adanmışlıkla savaşıyor. Norveçli oyunculardan çok daha büyük bir amaç uğruna koşuyorlar."