ABD ordusu haziran ayında İran'ın nükleer tesislerine sığınak delici bombalarla saldırarak büyük hasara neden oldu. ABD, tesislerin tamamen yok olduğunu söylerken bazı raporlar, tesislerin temelinin sağlam kalmış olabileceğini gösterdi.

Bu da modern savaşın zorluklarından birini gözler önüne serdi: En güçlü konvansiyonel silahlar bile yerin derinlerindeki hedefleri vuramayabilir.

Peki ya bunun yerine belli bir bölgeye birden fazla nükleer savaş başlığı koordineli bir şekilde atılsaydı sonuç ne olurdu?

DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTILAR

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) Mühendislik Üniversitesi'nde Xu Xiaohui öncülüğündeki bir ekip, dünyanın ilk çoklu nükleer patlama simülasyonunu yaptı.

Aynı yere üçlü nükleer darbe indirilirse... İlk kez simüle edildi - Resim : 1

Explosion and Shock Waves dergisinde yayınlanan çalışmada aynı hedefe art arda düşen üç nükleer savaş başlığının yeraltında yaratacağı yıkım laboratuvar ortamında simüle edildi.

DERİNLİĞİ VE YARIÇAPI ARTTI

Ekip 1965’teki ABD “Palanquin” testinden ilham alarak farklı senaryolar denedi. Palanquin'de 4.3 kilotonluk tek savaş başlığının 85 metre derinde yarattığı yarıçapı 46 metre olan kraterin, üçlü patlamada 114 metreye çıktığı gözlemlendi.

Krater derinliğinin ise 28 metreden 35 metreye çıktığı görüldü. Ayrıca yüzeydeki tahribat alanının 6600 metrekareden 80 bin metrekareye ulaştığı tespit edildi.

20 metre gibi daha sığ alanlardaki 5 kilotonluk savaş başlıklarıyla yapılan denemelerde bile yüzeydeki yıkım alanının dört katına çıktığı gözlemlendi.

HASSAS ZAMAN SENKRONİZASYONU DA TEST EDİLDİ

Modern ordular artık 5 kilotonluk sığınak delici nükleer başlıklar kullanıyor. Bu başlıklar düşük verimli olmalarına rağmen aynı noktayı milisaniyelik aralıklarla vurabilecek şekilde programlanabiliyor.

Xu ve ekibi, bu 0.8 milisaniyelik hassas zaman senkronizasyonunu ilk kez laboratuvarda simüle edebildi. Böylece, daha önce sadece teorik düzeyde tartışılan "çoklu nükleer saldırı" konsepti, ilk kez fiziksel olarak test edilebilir hale geldi.