Tuz, yani sodyum klorür, vücudumuz için vazgeçilmez bir mineral. Sodyum, hücreler arası sıvı dengesini koruyor, sinir iletimini sağlıyor ve kas fonksiyonlarını destekliyor.

Ancak son yıllarda fazla tuzun hipertansiyon, kalp hastalıkları ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı artık tartışmasız kabul ediliyor.

Öte yandan bazı araştırmalar aşırı kısıtlanmış düşük tuz diyetlerinin de kalp sağlığı açısından risk oluşturabileceğini gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre günde maksimum 5 gram tuz (yaklaşık 1 çay kaşığı) tuz tüketmek gerekiyor. Ancak dünya genelinde ortalama günlük tüketim 10 gramın üzerinde.

Ve çoğu kişi sadece sofrada tuz kullandığını sanıyor ama tüketilen tuzun yüzde 75’ten fazlası işlenmiş gıdalardan (ekmek, sos, pizza, hazır çorba) geliyor.

Fazla tuz tüketiminin zararları

- Kan basıncını artırır, hipertansiyona yol açıyor

- Hipertansiyon, felç vakalarının yüzde 62’sinden, kalp krizlerinin yüzde 49’undan sorumlu

- DSÖ’ye göre yılda 1,89 milyon ölüme neden oluyor

- Fazladan 5 gram tuz tüketimi yüzde 17 daha fazla kalp hastalığı riski anlamına geliyor

Yetersiz tuz tüketiminin zararları

Bazı araştırmalar, çok düşük tuz tüketiminin de kalp-damar sağlığına olumsuz etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

2020 tarihli bir çalışma, kalp yetmezliği hastalarında katı tuz kısıtlamasının zararlı olabileceğini gösterdi.

Günde 7,5 gramın altındaki tuz alımı ile kalp problemleri arasında bağlantı bulundu.

Öte yandan tuzun etkisi kişiden kişiye değişiyor. Etnik köken, yaş, genetik ve mevcut hastalıklar, tuzun etkisini değiştiriyor.