Sosyal medya ve market rafları “bağırsak sağlığını iyileştiren” ürünlerle dolu

BBC'ye konuşan Dr. Xand Van Tulleken, bağırsak mikrobiyomunu, yani sindirim sistemimizde yaşayan trilyonlarca mikroorganizmayı desteklemenin düşündüğünüzden çok daha kolay olduğunu söylüyor.

Dr. Xand’a göre bağırsak sağlığının temeli, doğru bakterilerin dengesini korumak ve yeterli lif almak. Lif açısından zengin besinler sindirimi düzenlerken, bağışıklık ve ruh hali üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor.

Xand, “Bağırsaklarınızdaki mikropları mutlu etmenin anahtarı, onlara doğru besini vermektir. Bunun için özel içecekler veya pahalı tozlar almanıza gerek yok" diyor .

İşte Dr. Xand’dan bağırsak sağlığınızı destekleyecek beş kolay beslenme önerisi:

1. Cips yerine patlamış mısır

Patlamış mısır bir tam tahıl olduğu için bol miktarda lif içeriyor. Bu lifler, bağırsaktaki yararlı bakterileri besliyor ve cipslere göre çok daha az işlenmiş, hafif bir alternatif sunuyor.

2. Şekerlemeler yerine kuru meyve

Şeker yerine kuru kayısı, üzüm veya hurma gibi meyveleri tercih etmek hem tatlı isteğini bastırıyor hem de lif, vitamin ve doğal şeker sağlıyor.

3. Makarna sosuna mercimek veya nohut ekleyin
Baklagiller, prebiyotik lif açısından zengindir. Aynı zamanda yemeği daha besleyici hale getirir, bitkisel protein ekler ve et tüketimini azaltmaya yardımcı olur.

4. Soslu kuruyemiş yerine sade kuruyemiş

Tatlandırılmış veya tuzlu kuruyemişler çoğu zaman şeker ve sodyum yüklüdür. Sade kuruyemişler ise katkısızdır, sağlıklı yağlar ve lif açısından zengindir. Bu da bağırsak dostu bir atıştırmalık anlamına gelir.

5. Dondurma yerine kefirli donmuş meyve
Tatlı isteği geldiğinde kefirle karıştırılmış donmuş meyveler, doğal prebiyotik olarak bağışıklık sistemini destekler.