İki yıl üst üste UEFA’nın finansal düzenlemelerini ihlal eden Barcelona, Avrupa futbolunun yönetim organı tarafından ciddi yaptırımlarla karşı karşıya. Kulübün Şampiyonlar Ligi kadrosunda oyuncu sınırlamasına gitmesi ya da puan silme cezası alması gündemde.

Chelsea ve Aston Villa ise kuralları ilk kez ihlal ettikleri için yalnızca finansal yaptırımlarla cezalandırılacak. Ancak Barcelona için tablo çok daha karanlık.

Katalan devi, yaşadığı mali krizden çıkmak için sıra dışı finansal hamlelere başvurdu. 2022 yılında yayın haklarının yüzde 10’unu 267 milyon Euro'ya satan kulüp, bu geliri "diğer işletme geliri" olarak göstermeye çalıştı. Aynı yıl yayın haklarının yüzde 15’i de 400 milyon Euro'ya elden çıkarıldı.

Ancak UEFA, bu gelirlerin Finansal Fair Play (FFP) kapsamında sayılmayacağını belirtti. Kurum, bu tür satışların “maddi olmayan duran varlıkların elden çıkarılmasından doğan kar” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinde ısrarcı oldu.

Bu durum, Barcelona’nın UEFA’nın zarar limitlerini ihlal etmesine neden oldu.

CAS'TAN UYARI: "YENİ İHLALDE CEZA DAHA SERT OLACAK"

Geçtiğimiz ekim ayında Barcelona, UEFA tarafından verilen 500 bin euro para cezasına Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) itiraz etmiş, ancak davayı kaybetmişti.

Barcelona radara yakalandı, ağır ceza yolda - Resim : 1

CAS, bu cezanın “nispeten hafif” olduğunu vurgularken, bir sonraki ihlalin çok daha ciddi sonuçlar doğuracağına dikkat çekti.

Kararda şu ifadelere yer verildi: "FC Barcelona'nın 2023-24 izleme sürecinde benzer bir ihlalde bulunması, tekrar suç işleme durumu yaratır ve daha ağır disiplin cezası uygulanmasını gerektirir.”

CHELSEA VE ASTON VILLA'YA PARA CEZASI

The Times’ın haberine göre, Chelsea ve Aston Villa da finansal kuralları ihlal etti.

Her iki kulüp de UEFA'nın Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) ile uzlaşma görüşmeleri yürütüyor. Bu ilk ihlal olması nedeniyle, kulüplerin finansal para cezalarıyla süreci kapatmaları bekleniyor.

Barcelona radara yakalandı, ağır ceza yolda - Resim : 2

Chelsea, özellikle kadın futbol takımını kardeş şirkete 200 milyon sterlin karşılığında satmasına rağmen bu geliri UEFA’ya beyan edememesi nedeniyle zarar limitlerini aştı.

UEFA KARARINI HAZİRAN AYINDA AÇIKLAYACAK

UEFA, bu ay içinde hem İngiliz kulüpleriyle yapılan uzlaşma anlaşmalarını hem de Barcelona’ya uygulanacak olası yaptırımları resmen duyuracak.

Avrupa futbolunda adil rekabetin korunması adına alınacak bu kararlar, kulüplerin mali davranışlarını yeniden şekillendirebilir.