Geçtiğimiz aylarda patlak veren ABD-İran savaşı, Hürmüz Boğazı krizi, Orta Doğu kaynaklı jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarındaki sert yükselişler, iktidarı önlem almaya zorlamıştı. Bu kapsamda 4 Mart 2026 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile "eşel mobil uygulaması" yürürlüğe sokuldu.
UYGULAMA 1 EKİM'DE KALKIYOR
Akaryakıt fiyat artışlarının tüketiciye yansımasını önlemek için ÖTV'nin (Özel Tüketim Vergisi) esnetildiği geçici bir vergi dengeleme mekanizması olan uygulamanın, 1 Ekim 2026 tarihinde kaldırılacağı açıklanmıştı.
HAFTAYA REKOR ZAM BEKLENİYOR
Ekonomi muhabiri Olcay Aydilek, söz konusu uygulamanın kalkmasıyla beraber sürücüleri bekleyen tehlikeyi açıkladı.
Uygulamanın kalkmasıyla beraber halen litrede 4 TL 43 kuruş olan ÖTV tutarının, 14 TL 83 kuruşa çıkacağını belirten Aydilek, haftaya benzine 10 TL 40 kuruş ÖTV ve 2 TL 8 Kuruş KDV olmak üzere toplam 12 TL 48 kuruşluk zammın gündeme geleceğini paylaştı.
Aydilek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Benzine tüm zamanların en büyük zammı... Benzinde, eşel mobil uygulaması 1 Ekim’de sona erecek, halen litrede 4,43 TL olan ÖTV tutarı, 14,83 TL’ye çıkacak. 10,40 TL ÖTV ve 2,8 TL KDV olmak üzere toplam 12,48 TL zam gündeme gelecek. Benzin, bir anda 90 TL’yi aşacak" ifadelerini kullandı.
Dün indirilen motorine bugün bindirim geliyorEkonomi