Beslenme uzmanı açıkladı: Kahvaltıda sakın yemeyin
Beslenme uzmanı Nichola Ludlam-Raine, bazı meyvelerin besin değerinin oldukça düşük olduğunu ve kahvaltılarda tercih edilmemesi gerektiğini belirtti. İşte en çok tüketilen meyvelerin besin değeri ve sağlığa etkileri...
Beslenme uzmanı ve "How Not to Eat Ultra-Processed" (Aşırı İşlenmiş Gıdayı Nasıl Yemeyiz) kitabının yazarı diyetisyen Nichola Ludlam-Raine, 18 popüler meyveyi vitamin-mineral içeriği, lif oranı ve doğal şeker seviyeleri üzerinden değerlendirerek 5 üzerinden puanladı.
"Meyveler doğal şeker (fruktoz) içerir ve lif açısından zengindir. Lif, sindirimi yavaşlatarak kan şekerindeki ani yükselmeleri engeller" diyen Ludlam-Raine, özellikle diyabet ya da insülin direnci olan kişilerin porsiyon miktarlarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Tanınmış diyetisyene göre bazı meyveler sadece "tatlı bir ara öğün" olarak tüketilmeli, her gün kahvaltıya dahil edilmemeli.
Listenin en altında yer alan meyve, bazı evlerde kahvaltı tabaklarının vazgeçilmezi kavun oldu.
Karpuz ve kavun, sadece 5 üzerinden 1 puan aldı.
Ludlam-Raine, “Kavun bol miktarda C vitamini ve bazı türlerinde A vitamini içerir ancak lif ve genel besin değerleri bakımından oldukça zayıftır” dedi. Ayrıca kavun düşük kalorili olsa da besleyici değeri oldukça zayıf.
Listenin sondan ikinci sırasında yer alan ananas, 5 üzerinden 2 puan aldı.
C vitamini ve sindirimi kolaylaştıran bromelain enzimi açısından zengin olsa da, yüksek doğal şeker içeriği ve asidik yapısı nedeniyle diş etlerini tahriş edebiliyor.
Muz ise üzümle birlikte 3 puan alarak orta sıralarda yer buldu. Her sabah yulaf lapasına karıştırılan muzlar için Ludlam-Raine, “Doğal şekeri yüksek ancak potasyum, B6 vitamini ve lif açısından iyi bir kaynak. Kalp sağlığına ve enerjiye katkı sağlar” dedi.
Kahvaltıya En Uygun Meyveler Hangileri?
Beslenme uzmanına göre kahvaltıda tercih edilmesi gereken en sağlıklı meyveler şunlar:
Portakal, kivi ve böğürtlen çeşitleri (çilek, ahududu, yaban mersini) – 5/5 puan
Armut, elma, greyfurt ve mango – 4/5 puan
Özellikle böğürtlenler, antioksidanlar, lif ve vitamin açısından “süper gıda” olarak tanımlanıyor. İnflamasyonu azaltıcı etkileri sayesinde hücre ve doku hasarını önlemeye yardımcı oldukları da biliniyor.
Öte yandan uzmanlar, C vitamini eksikliğinin hastalıklara davetiye çıkardığını vurgulayarak düzenli olarak portakal, kivi ve çilek tüketmenin, geçirilen hastalık günlerini yarı yarıya azaltabileceğini belirtiyor.
Özetle, kahvaltı sofralarında renkli ve besleyici meyve tercih etmek, hem gün boyu enerjik kalmanıza hem de uzun vadede bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olabilir.
Ancak her meyvenin eşit derecede sağlıklı olmadığını unutmamak gerekiyor.