Çinli bilim insanları dikkat çekici bir araştırma ile hazır kahvenin sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceğini tespit etti.
Çin'deki Hubei Üniversitesi'nde görevli bilim insanları İngiltere ve Finlandiya'da yaşayan yarım milyondan fazla insanın sağlık verilerini mercek altına alarak dikkat çekici bulgulara ulaştı.
Katılımcıların genleri, kahve alışkanlıkları ve sağlık durumlarını inceleyen bilim insanları granül kahvelerle yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta) arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Bu rahatsızlık kişinin merkezi görme yetisini giderek zayıflatarak okuma ve otomobil kullanma gibi günlük aktiviteleri yapmayı zorlaştırmasıyla biliniyor. Tedavi edilmemesi durumunda sarı nokta, körlüğe de sebebiyet veriyor.
Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ıslak ve kuru olmak üzere iki türü olduğu belirtilirken bazı genlerin de bu riski artırdığı biliniyor. Bilim insanları bu genlere sahip kişilerin günde iki fincan hazır kahve içmelerinin hastalık riskini artırdığına dikkat çekerken, tüketilen hazır kahvenin iki fincandan dört fincana çıkması durumunda hastalık riskinin 7 kat arttığının altını çizdi.
Araştırma, Food Science and Nutrition isimli dergide yayınlanırken, araştırmacılar, "Hazır kahveler ile kuru sarı nokta arasında önemli bir bağ bulundu" derken diğer kahve türleriyle ya da ıslak sarı nokta ile ilgili bir bağ bulunmadığının altını çizdi.
Araştırmada, "Hazır kahve, sarı nokta riskini artırırken hazır kahve tüketimini azaltmak bu rahatsızlığı engelleyebilir. Sarı nokta konusunda risk altındaki kişilerin hazır kahve içmemesini tavsiye ederiz" denildi.