İspanya'da yapılan bir araştırma, her gün bir avuç yer fıstığı tüketmenin hücrelerin yaşlanmasını yavaşlattığını ve bu sayede genel olarak yaşlanmayı yavaşlattığını tespit etti.

Hücrelerin hızla yaşlanmasının kalp ve damar rahatsızlıkları, kanser ve tip 2 diyabet ile bağlantısı olduğunu açıklayan bilim insanları dikkat çekici bulguları kamuoyu ile paylaştı.

İspanya'daki Barcelona Üniversitesi'nde görevli bilim insanları her gün yer fıstığı tüketmenin faydalarını Antioxidants isimli dergide yayınlanan makalede ortaya çıkardı.

Yer fıstığındaki antioksidan oranının yüksek olduğunu belirten uzmanlar araştırma kapsamında 58 genç ve sağlıklı bireyin 6 ay boyunca 25 gram yer fıstığı ya da yer fıstığı ezmesi tüketmesini istedi.

TELEMORLER DAHA AZ KISALDI

Altı ay sonunda yapılan incelemelerde ve katılımcılardan alınan tükürük örneğinde DNA'lardaki telomer uzunluğu incelendi.

Vücut yaşlandıkça kısalan telomerlerin kısalmasını yavaşlatmanın uzun yaşamın sırrı olduğu da kaydedildi.

Bilim insanları altı aylık dönemde fıstık grubunda telomer uzunluğunun kısalma oranının fıstık ezmesi grubunda görülen oranın neredeyse yarısı kadar olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, yer fıstığı tüketiminin insan sağlığına iyi geldiğini söylerken, "Tansiyonu artırmaması için tuzlu yer fıstığından uzak durmak gerek" açıklamasını yaptı.