Çekya'nın başkenti Prag'da gelecek yıldan itibaren elektrikli scooter kiralamak tamamen yasaklanacak. Söz konusu araçların "kaldırımlarda kaosa yol açtığını" söyleyen kent yönetimi, bu yasakla şehir düzenini korumayı hedeflediklerini açıkladı.
Kent konseyinin pazartesi günü aldığı kararlarla yaklaşık 1.4 milyon nüfusu olan ve geçen yıl 8 milyondan fazla turist çeken kentte ulaşım kuralları yeniden belirlendi.
Yeni kurallarda bisikletler için park düzenlemeleri yapılırken elektrikli scooterlar planın dışında bırakıldı.
ŞEHİR SAKİNLERİ ŞİKAYET ETTİ
Kararı sosyal medya platformu X üzerinden duyuran Prag Ulaştırmadan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı ve Pirate Partisi lideri Zdeněk Hřib, "Elektrikli scooter döneminin bitmesi onaylandı! Kamu alanlarını düzensiz scooter trafiğinden temizliyoruz. Bu araçlar çoğu zaman ulaşım aracı olmaktan çok turistik eğlence aracı haline gelmişti" dedi.
Yetkililer kararın şehir sakinlerinden gelen yoğun şikayetler üzerine alındığını belirtti. Şikayetler arasında scooterların kaldırımlarda tehlikeli bir şekilde kullanılması, park alanlarını tıkaması ve kullanılmadığında gelişigüzel bırakılması olduğu belirtildi.
AVRUPA'DA İLK DEĞİL
Daha önce Paris ve Madrid'de kiralık scooterlar tamamen yasaklandı. İtalya'da kask ve sigorta zorunluluğu getirilirken Finlandiya'da 15 yaş altındakilerin scooter kullanması yasaklandı.
Prag Belediyesi, elektrikli scooter yerine bisiklet kullanılmasını teşvik etmeyi planlıyor. Yetkililere göre scooter kazaları bisikletlere göre çok daha yüksek oranda meydana geliyor.
Prag'da en büyük elektrikli scooter şirketlerinden Lime kararı üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi. Şirketin Çekya Direktörü Václav Petr, ulusal haber ajansı CTK’ye verdiği demeçte kent yönetimiyle yapıcı bir diyalog kurulursa orta yolu bulabileceklerini söyledi.
Alkollüyken scooterla adam ezen turist suçlu bulunduDünya