ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump daha göreve gelmeden Amerika ve Avrupa'yı toprak istekleriyle birbirine kattı. Grönland, Panama Kanalı ve Kanada derken listeye bir de Meksika girdi. Trump Meksika'nın adını "Amerika Körfezi" olarak değiştirmek istiyor.

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum'unsa aklında bambaşka bir fikir var: Amerika'nın adını değiştirmek. Sheinbaum Ulusal Saray’daki günlük basın toplantısındaki konuşmasında "Kuzey Amerika'ya Meksika Amerika'sı diyelim" dedi.

HARİTAYI MASAYA VURDU

Sheinbaum, Meksika Körfezi isminin 1607’den beri uluslararası düzeyde tanındığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"1607 yılına ait eski bir haritayı gözler önüne seriyorum. Elbette, Meksika Körfezi Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmi isim olarak tanınıyor. Ama neden Kuzey Amerika'ya 'Meksika Amerika'sı' demiyoruz? Kulağa hoş geliyor, değil mi? Apatzingan Anayasası’na göre bunu tartışabiliriz. O zaman Kuzey Amerika'ya Meksika Amerika'sı diyelim."

Bir harita da Meksika başkanından geldi: Neden 'Meksika Amerika'sı' olmasın? - Resim : 1
Fotoğraf: Meksika Devlet Başkanlığı/Reuters

Sheinbaum’un konuşmasında atıfta bulunduğu Apatzingan Anayasası, 22 Ekim 1814'te Meksika’nın Apatzingan kentinde ilan edilen ve bağımsızlık hareketi sırasında oluşturulan ilk anayasa metni olarak kabul ediliyor.

Amerika kıtasının keşfinden sonra İspanyol kaşifler, bölgede haritalandırma ve keşif çalışmaları gerçekleştirdi. 16. yüzyılın başlarında bölgeye Meksika Körfezi adı verildi ve o zamandan bu yana uluslararası haritalarda bu şekilde anıldığı biliniyor.

'UYUŞTURUCU KARTELLERİ DEĞİL, HALK YÖNETİYOR'

Trump Meksika’yla ilgili olarak bir keresinde de “Ayrıca Meksika milyonlarca insanın ülkemize girmesine izin vermeyi bırakmalı” demişti. Buna ek olarak Meksika’nın “uyuşturucu kartelleri tarafından yönetildiğini” de iddia etmişti.

Trump’ın Meksika'yı hedef alan açıklamalarına da değinen Sheinbaum, "Başkan Trump kusura bakmasın ama yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum. Meksika’yı halk yönetiyor ve biz burada demokrasiyi güçlendirmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

GELECEK DÖRT YILDA MİZAH HAVADA MI UÇUŞACAK?

Trump’ın açıklamalarına Sheinbaum’dan gelen mizahi tepki, iki liderin önümüzdeki dört yıl nasıl bir ilişkiye sahip olacağının işareti olarak yorumlanabilir.

New York merkezli Council of the Americas’ın Başkan Yardımcısı Brian Winter, İngiliz gazetesi The Guardian’a “Mizah iyi bir taktik olabilir. Gücü de yansıtıcı bir şey. Yine de Başkan Sheinbaum bunun her zaman işe yaramayacağını biliyor. Trump ve hükümeti Meksika’dan göçmen, uyuşturucu ve ticaret gibi ciddi konularda ciddi adımlar atmasını isteyecek” diye konuştu.