Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi ve Japonya’daki Mie Üniversitesi araştırmacıları, Staphylococcus bakterisinin bağırsakta ürettiği corisin adlı küçük bir peptidin, diyabetli hastalarda böbrek fibrozisini tetiklediğini ortaya koydu. Çalışmada, corisinin kanda albümin proteinine tutunarak böbreklere ulaştığı, burada ise hücre yaşlanmasını hızlandırarak iltihap, hücre ölümü ve doku sertleşmesine neden olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, diyabetik böbrek hastalarının kan ve idrar örneklerini incelediklerinde, sağlıklı bireylere kıyasla çok daha yüksek corisin seviyeleri tespit etti. Bu seviyelerin böbrek hasarının derecesiyle doğru orantılı olduğu gözlendi. Benzer sonuçlar fareler üzerinde de elde edildi.

Illinois Üniversitesi’nden Prof. Isaac Cann, “Corisinin böbreklerde ilerleyici hasarın gizli faili olduğunu düşünüyoruz. Onu engellemek, diyabetli hastaların böbrek sağlığını korumak için yeni bir yol açabilir” dedi.

ANTİKOR TEDAVİSİ UMUT VADEDİYOR

Mie Üniversitesi’nden Prof. Esteban Gabazza ve ekibi, farelere corisini etkisiz hale getiren antikorlar verdiklerinde, böbrek hasarının ciddi şekilde yavaşladığını gördü. Bu sonuç, gelecekte insanlarda da kullanılabilecek yeni bir tedavinin önünü açabilir.

“Corisini nötralize eden antikor uygulaması, böbrek hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlattı ve fibrozisi büyük ölçüde azalttı” diyen Gabazza, bu yaklaşımın klinik kullanıma uyarlanabileceğini vurguladı.

Araştırma ekibi, bundan sonraki aşamada domuz gibi daha gelişmiş hayvan modellerinde corisin karşıtı tedavileri test etmeyi planlıyor. Illinois ve Mie Üniversiteleri, corisin antikorları için ortak bir patent başvurusu da yaptı.

Araştırmanın sonuçları, Nature Communications dergisinde yayımlandı.