BYD'nin indirimi hükümeti kızdırdı
Çin'de BYD'nin başını çektiği elektrikli araç üreticileri, son dönemde artan fiyat savaşı nedeniyle Pekin'e çağrılıp uyarıldı.

Çin'de elektrikli araç firmaları arasında fiyat savaşı kızışırken, Pekin yönetiminden kritik bir adım geldi.

Artan rekabet nedeniyle firmaların indirim yarışına girmesi kâr marjlarını eritirken, Çinli yetkililer firmaları uyardı.

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD'nin de aralarında bulunduğu firmaların yetkilileri, bu hafta başında düzenleyici kurumlar tarafından Pekin'e çağrılıp fiyat savaşıyla ilgili uyarıldı.

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, toplantıya Sanayi ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı, piyasa düzenleyicisi ve en üst düzey ekonomik planlama ajansı ev sahipliği yaptı.

Toplantıya Zhejiang Geely Holding Group Co. ve Xiaomi Corp.'un da aralarında bulunduğu bir düzineden fazla üreticinin üst düzey yöneticileri katıldı.

Yetkililer, araç üreticilerine "maliyetin altında araba satmamaları" ve "mantıksız fiyat indirimleri sunmamaları" gerektiğini söyledi. Toplantıda ayrıca, tedarikçilere borçlar ve sıfır kilometreli araçlar gibi konular ele alındı.

Bloomberg, Çin'de otoritelerin otomobil firmalarıyla fiyatlandırma konusunda toplantı yapmasının nadir yaşandığına işaret etti.

Haberde, söz konusu toplantının, fiyat savaşının sürdürülemez hale geldiği ve daha zayıf şirketleri iflasa sürükleyebileceği endişeleri arasında hükümetin sektöre yaklaşımını gösterdiğine vurgu yapıldı.

Öte yandan, toplantının zorunlu bir direktifle sonuçlanmadığı ve üreticilerin sözlü uyarıları takip etmemeleri durumunda ne gibi sonuçlarla karşılaşacaklarının belli olmadığı aktarıldı.

Toplantı adımı, BYD'nin geçen ayın sonlarında yüzde 34'e varan indirimlerle fiyat savaşının son turunu başlatmasının ardından geldi. Bu durum, sektör kuruluşları ve devlet medyası tarafından eleştirilere yol açmıştı.

Çin Otomobil Üreticileri Derneği, BYD'nin adını vermeden, belirli bir şirketin hamlesinin sektörü "kısır döngüye" sürükleyen ve tedarik zinciri güvenliğini tehdit eden yeni bir "fiyat savaşı paniği" başlattığını belirten bir açıklama yapmıştı. Dernek, "Düzensiz fiyat savaşları, şirket kâr marjlarını daha da sıkıştırarak, kısır rekabeti yoğunlaştırıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Xinhua, Halkın Günlüğü ve devlet yayın kuruluşu CCTV dahil olmak üzere Komünist Parti liderliği tarafından doğrudan kontrol edilen medya kuruluşları son günlerde otomobil üreticilerinin indirim yapmayı bırakıp sektörde düzeni yeniden sağlamaları çağrısında bulunan raporlar yayınladı.

Halkın Günlüğü'ne göre, mevcut durum, uluslararası itibara ve "Made-in-China" imajına zarar verecek düşük fiyatlı ve düşük kaliteli ürünlere yol açabilir.

Otomobil üreticileri fiyat savaşından kaynaklanan kayıpları tedarikçilere yansıtmaya çalışıyor, parçalar için daha düşük fiyatlar talep ediyor ve fatura ödemelerini aylarca erteliyor.

BYD'nin geçen yılın sonlarında tedarikçilerinden birine yaptığı fiyat indirimi talebi, otomobil devinin şişen borcunu maskelemek için tedarik zinciri finansmanını nasıl kullandığına dair incelemeye yol açmıştı.

Muhasebe danışmanlık şirketi GMT Research'ün bir raporu, BYD'nin gerçek net borcunu, tedarikçilere ödemelerini ve diğer ilgili finansmanı erteleyerek Haziran 2024 sonu itibarıyla resmi olarak defterlerinde bulunan 27,7 milyar yuanla karşılaştırıldığında 323 milyar yuana (45 milyar dolar) yakın olarak gösteriyor.