Cem Yılmaz'ın geçirdiği kalp krizi, kalp damar hastalıklarının belirtilerini ve risk faktörlerini yeniden tartışmaya açtı. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emre Selçuk, krizin ilk saatlerinde yapılan müdahalenin hayat kurtardığını belirtti.
KALP KRİZİNDE İLK 1-2 SAAT HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Selçuk, kalp krizinin ve kalp damar hastalıklarının dünyada en sık ölüm nedenleri arasında bulunduğunu hatırlattı. Türkiye'de krizlerin özellikle 50-55 yaş aralığında yoğunlaştığını aktardı.
Erkeklerin daha yüksek risk taşıdığını, kadınlarda ise hastalığın daha ağır seyredebildiğini anlatan Selçuk şunları söyledi: "Kalbin ön tarafını besleyen ana damarlardan birinin tıkanması ciddi bir kalp krizine yol açabiliyor. Ani kalp krizinde damarın mümkün olduğunca ilk 1-2 saat içerisinde açılması gerekiyor. Bu süre geçerse hayati risk ve ölüm riski çok artıyor."
BAZI HASTALAR KRİZ ÖNCESİNDE HİÇBİR ŞİKÂYET YAŞAMIYOR
Kriz her zaman önceden haber vermiyor. Selçuk, bazı hastaların öncesinde hiçbir şikâyet yaşamadığını, bu nedenle düzenli kontrollerin önem kazandığını dile getirdi.
Takibi aksatmayan hastalarda riskin erkenden görülebildiğini belirten Selçuk, "Bazı hastalarımız kendilerini çok iyi takip ediyor, check-up'larını ve düzenli kontrollerini yaptırıyor. Bu kişilerde kalp krizi geçirme ihtimali olan damarları önceden saptayıp müdahale edebiliyoruz" dedi.
KULAK MEMESİNDEKİ ÇİZGİ TEK BAŞINA GÖSTERGE DEĞİL
Kulak memesindeki çizginin krizin habercisi sayılması da yanlış anlaşılıyor. Selçuk, bu bulgunun tıp literatüründe "Frank işareti" olarak geçtiğini anlattı.
Uzman isim, konuyu şöyle özetledi: "Tek başına kalp krizinin bir göstergesi değildir. Damar kireçlenmesinin dolaylı bir belirtisi olabileceği söyleniyor ancak sadece kulak mememize bakarak kalp damar tıkanıklığı riskimizin yüksek olduğunu söylememiz mümkün değil. Kalp krizi riskini ortaya koymak için çok daha net analizler yapıyoruz."
SİGARA, DİYABET VE STRES RİSKİ YÜKSELTİYOR
Genetik yatkınlık önemli bir etken. Ancak Selçuk, değiştirilebilir risklerin de bulunduğunun altını çizdi ve sigarayı kalp krizinin, bacak damar tıkanıklıklarının ve inmenin başlıca nedenleri arasında saydı.
Diyabet hastalarında belirtilerin farklı seyredebildiğini söyleyen Selçuk, stresli ve hareketsiz yaşamın giderek daha belirleyici hâle geldiğini vurguladı. Ailesinde kalp krizi, stent ya da baypas öyküsü olanların 45 yaşından sonra düzenli kontrolden geçmesini, tansiyon ve kolesterol değerlerini denetim altında tutmasını önerdi.
"GÖĞSÜNÜZÜN ÜZERİNE BİRİ OTURUYOR GİBİ" HİSSİ
En tipik belirti göğüste sıkışma ve baskı hissi. Selçuk, ağrının niteliğini şöyle tarif etti: "Kalp damar tıkanıklıklarında ağrı daha çok sıkışma tarzındadır. Sanki göğsünüzün üzerine biri oturuyormuş gibi bir his, ter basması, kola, çeneye veya kulağa doğru yayılan ağrı eşlik edebilir."
Her göğüs ağrısı kriz anlamına gelmiyor. Batıcı ya da bıçak saplanır tarzdaki ağrıların başka nedenleri olabileceğini belirten Selçuk, krizin bazen mide ağrısı, bulantı, kusma veya tansiyon değişiklikleriyle de ortaya çıkabildiğini söyledi.
Can Yılmaz isyan etti: Cem Yılmaz için "Keşke ölseydi" diyenlere tepkiMagazin
Rektör'den Cem Yılmaz açıklaması: Sağlık durumu iyiGünün İçinden