Ana muhalefetin Türkiye haritasını kırmızıya boyadığı 31 Mart 2024 tarihinden bu yana partinin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 12 belediye başkanı tutuklandı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise halen gözaltında.
Bununla birlikte eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de görev yaptığı süreyi kapsayan bir 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında 4 Temmuz'da cezaevine gönderildi.
CHP, son gelişmelerin ardından harekete geçti. Bu kapsamda dün CHP Genel Merkezi’nde il başkanları ve kapalı grup toplantısı düzenlendi.
CHP Yurt İçi ve Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin başkanlığında başlayan il başkanları toplantısı yaklaşık dört saat sürdü.
Toplantının ikinci bölümüne, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlık etti. Toplantı sonunda CHP’nin 81 il başkanının imzasıyla bildiri yayınladı.
YOL HARİTASI TOPLANTILAR SONUCUNDA NETLEŞECEK
Partinin süreci nasıl götüreceğine yönelik bağlayıcı bir karar alınmadı, il başkanlarının önerileri dinlendi.
Kararın tüm bu toplantı dizisinin ardından yapılacak MYK toplantısında netleşeceği; Parti Meclisi, il başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının ayrı toplantılarda ortaya koyduğu görüşler harmanlanarak tartışmalar neticesinde oluşacak yol haritasının CHP Lideri Özel tarafından açıklanacağı belirtildi.
MİTİNGLERE DEVAM KONUSUNDA MUTABIK KALINDI
Partinin izlediği çizgiden geri adım atmamak, mitinglerin devamı, hukuksuz işlemlere karşı eylemliliğin devamı konusunda mutabık kalındı.
Söz alan il başkanları tarafından yeni eylemler de önerildi.
Mücadeleye devam konusunda tüm il başkanlarının hem fikir olduğu toplantıda, sokaktan geri çekilmeme ve il mitinglerine devam edilmesi konusunda ortak kanaat oluştuğu öğrenildi.
'ANA STRATEJİMİZ 2 KASIM'DA GENEL SEÇİM'
Ara seçim konusun da kapalı grup toplantısında gündeme geldiği belirten kaynaklar, konuya dair şunları söyledi:
“Ara seçim masada. Ana stratejimiz 2 Kasım’da genel seçim. 2 Kasım genel seçimi üzerinden talebimizi, itirazımızı, kampanyamızı sürdüreceğiz.
Bundan kaçıyorlarsa ara seçim ve diğer tüm unsurlar mümkün. Bunu söylerken birinci motivasyonumuz şu: Bu iktidar bitmiş. Ülkeye de çektirdikleri ortada.
Ne ekonomiyi düzeltebiliyor ne iç politikada ne dış politikada sorunları çözebiliyor. İnsanlar gelecekten umutsuz, millet mutsuz, hukuksuzluklar almış başını gidiyor. Ülkenin yeni bir başlangıca ihtiyacı var, o yeni başlangıç için de seçime ihtiyaç var."
ARA SEÇİM MÜMKÜN MÜ?
Anayasaya göre ara seçimler, milletvekili seçimlerinin üzerinden en az 30 ay geçtikten sonra yapılabiliyor.
Yeni seçimlere bir yıl kalmasından itibaren ise ara seçim sandığı kurulamıyor. TBMM üye sayısının (600) yüzde 5’inin görevden ayrılması halinde, yani 30 milletvekilinin koltuğunun boşalması halinde temsiliyeti düşen bölgelerde sandık kurulabiliyor.
Ancak CHP’nin ara seçim sandığı kurulmasını sağlayabilmesi için milletvekillerinin istifasının TBMM’de onaylanması gerekiyor.
"2 Kasım’a sen bir sandık koymazsan, kasıma ben bir sandık koyarım" diyerek Özgür Özel’in işaret ettiği Kasım 2025’te, 2023 seçimlerinin üzerinden 30 ay geçmiş olacak.