Çin’in otomotiv sektöründe büyüyen rekabet, tartışmalı satış yöntemleriyle birlikte hükümetin dikkatini çekmiş durumda. Çin Komünist Partisi kontrolündeki People’s Daily gazetesi, otomobil üreticilerini ve bayilerini “sıfır kilometre ikinci el” araç satışlarını sonlandırmaya çağırdı.

HEDEFTE SATIŞ ODAKLI YÖNTEMLER VAR

Bugün yayımlanan yorum yazısında, bu uygulamanın markaların kısa vadeli satış hedeflerini tutturmak için kullandığı bir yöntem olduğu ancak şirket bilançolarını zayıflattığı ve tüketici haklarını riske attığı belirtildi. Gazete, markaların yalnızca satışa odaklanmak yerine, teknoloji geliştirme ve müşteri hizmetlerine yönelmeleri gerektiğini vurguladı.

SIFIR KİLOMETRE AMA İKİNCİ EL

“Sıfır kilometre ikinci el” olarak adlandırılan uygulamada, satılmamış yeni araçlar; tedarik zinciri finansman şirketleri veya ikinci el bayi ağı üzerinden piyasaya sokuluyor. Araçlar henüz son kullanıcıya ulaşmadan “satılmış” gibi gösteriliyor ve bu da üretici şirketlerin muhasebesinde yanıltıcı sonuçlara yol açıyor.

KAMU OTORİTELERİNDEN ART ARDA UYARILAR

Çinli düzenleyici kurumlar, son iki hafta içinde otomotiv firmalarıyla en az iki toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda fiyat savaşları, “sıfır kilometre ikinci el” satışlar ve piyasa istikrarı gibi konular masaya yatırıldı. Yetkililer, üreticileri maliyetin altında satış yapmamaları ve makul olmayan fiyat indirimlerinden kaçınmaları konusunda uyardı.

Çin’de sıfır kilometre ikinci el araç krizi - Resim : 1

Sektördeki tansiyon, pazar lideri BYD’nin geçtiğimiz ay fiyatları yüzde 34’e varan oranlarda düşürmesiyle daha da arttı. Otomotiv firmaları birbirlerini açıkça suçlamaya başladı. Great Wall Motor kurucusu Wei Jianjun, “sıfır kilometre ikinci el” satışlara ilk dikkat çeken isim oldu. Hatta sektörde “kendi Evergrande’miz var” diyerek iflas eden dev gayrimenkul şirketine gönderme yaptı, ancak şirket ismi vermedi.

Geçtiğimiz hafta sonu Chongqing’de düzenlenen sektör forumunda, Geely Grubu sözcüsü Victor Yang, BYD’nin bazı hibrit araçlarında kullanılan yakıt tanklarının emisyon standartlarını ihlal ettiğini öne sürdü. Bu suçlama, iki yıl önce Great Wall tarafından da dile getirilmiş ancak BYD tarafından reddedilmişti.

BYD’DEN KARŞI ATAK

BYD’nin marka ve halkla ilişkiler genel müdürü Li Yunfei, sosyal medyada iddialara sert yanıt verdi. BYD’nin tüm ürünlerinin düzenlemelere uygun olduğunu belirten Yunfei, Zhejiang merkezli bir otomobil üreticisinin geçmişte aynı tankları kullandığını iddia etti. Geely'nin merkezi ise Zhejiang’ın Hangzhou kentinde bulunuyor.

Ayrıca, BYD’ye finansal usulsüzlük suçlamasında bulunan Hebei merkezli bir şirketin, ilgili kurumlara yaptığı birçok başvurunun sonuçsuz kaldığını belirten Li Yunfei, bunun BYD’nin mali açıdan sağlam olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti. Karşılıklı suçlamaların yasal sürece taşınabileceği sinyalini de veren BYD yöneticisi, bu açıklamasını kısa süre sonra sildi.