Çin Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'nden (AB) ithal brendiye yarından itibaren beş yıl süreyle yüzde 34,9'a varan vergi uygulayacaklarını açıkladı.
Karar, büyük çoğunluğu Fransa menşeli olan AB'den ithal brendilere yönelik yürütülen bir inceleme sonucunda alındı. Çin ise AB'den ithal brendilere karşı açtığı anti-damping incelemesini tamamlamak için 5 Temmuz'u nihai tarih olarak belirlemişti.
Reuters'te 27 Haziran'da yer alan ve konuya yakın beş kaynağın verdiği bilgiye dayandırılan habere göre, Fransa'nın konyak üreticileri, Çin pazarı için asgari ithalat fiyatlarında geçici bir anlaşmaya vardı fakat Çin, bu anlaşmayı sadece AB'nin Çin yapımı elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergileriyle ilgili ayrı bir anlaşmazlıkta ilerleme sağlanması hâlinde kesinleştirecek.
İki taraf arasındaki görüşmeler aylarca sürdü, bu süreçte Çin'de brendi satışları azaldı.
Anlaşmanın Pernod Ricard, Remy Cointreau and LVMH gibi gruplar için rahatlama sağlayacağı belirtildi. Bu şirketlerin satışları, en büyük hacimli brendi pazarı olan ABD'de de enflasyon ve ekonomik belirsizlik nedeniyle yavaşlamış durumda.
ABD'de tarife gelirleri rekor kırdıEkonomi