Yeni bir bilimsel araştırma, çocuk sahibi olmanın yaygın inanışın aksine kalıcı bir mutluluk artışı sağlamadığını ortaya koydu.

Güney Kıbrıs'taki Lefkoşa Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen ve Evolutionary Psychology dergisinde yayımlanan çalışmada, 10 ülkeden 5 binden fazla kişinin verileri analiz edildi. Katılımcıların yüzde 38’inin çocuk sahibi olduğu belirtildi.

Sonuçlara göre ebeveynlerin mutluluk seviyesinde, çocuk sahibi olmayanlara kıyasla belirgin bir artış görülmedi. Ebeveynler ile çocuksuz bireyler arasında mutluluk ve yaşam memnuniyeti açısından kayda değer bir fark bulunmadı.

Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri ise ebeveynlerin ilişki memnuniyetinin daha düşük olması oldu. Araştırmacılar, çocuk yetiştirmenin getirdiği maddi yük, zaman baskısı ve stresin çiftler üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini belirtti.

Araştırmacılar, çocuk sahibi olmanın sağladığı mutluluğun genellikle kısa süreli ve yoğun anlarla sınırlı kaldığını vurguladı. Örneğin mezuniyet gibi gurur verici anların güçlü duygular yarattığı, ancak bunun kalıcı bir mutluluk artışına dönüşmediği ifade edildi.