Milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği Covid-19 salgınının etkileri hissedilmeye devam ederken, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ve solunum yolu hastalıkları üzerine yoğunlaşan Pastör Enstitüsü'nün medikal direktörü Marie-Anne Rameix-Welti endişe yaratan bir açıklama yaptı...

Son dönemde başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede kuş gribi salgınlarının arttığını ve bilim dünyasının en büyük endişesinin H5 kuş gribi virüsünün insanlara bulaşmasından ve insandan insana bulaşmasından endişe ettiklerini duyurdu.

"Covid-19'dan çok daha büyük bir salgın olacak" - Resim : 1

Böyle bir senaryoda Covid-19 salgınından çok daha ağır bir sağlık felaketinin yaşanacağını dile getiren Rameix-Welti, buna rağmen riskin halen düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Yabani kuşları, besi hayvanlarını ve tavuk ve ördek gibi canlıları etkileyen hastalıkların mutasyona uğrayarak insanlara bulaşmasının çok daha korkunç sonuçları olacağını söyleyen Rameix-Welti'nin bünyesinde olduğu Pastör Enstitüsü, Avrupa'da Covid-19 tanı merkezlerini ve testlerini ilk kuran kuruluş olmuştu.

Rameix-Welti, H5 kuş virüsüne karşı insanlarda doğal bir antikor oluşmadığını ve bunun en büyük endişe kaynağı olduğunu söylerken, Covid-19 salgını sırasında da benzer bir sorunun yaşandığını hatırlattı.

HASTALANAN HER 100 KİŞİDEN 48'İ ÖLÜYOR

Bilim insanı ayrıca, hasta ve yaşlılarda daha ölümcül etkisi olan Covid-19'un aksine kuş gribinin her yaştan insanda ağır hasar bırakabileceğini söyledi. Rameix-Welti, "Kuş gribi salgını muhtemelen yaşadığımız pandemiden çok daha ağır geçecektir" dedi.

"Covid-19'dan çok daha büyük bir salgın olacak" - Resim : 2
Pastör Enstitüsü'nde görevli bilim insanları her veriyi ve salgını takip ettiklerini söyledi.

2003 yılından beri yaklaşık 1000 kişide H5 enfeksiyonu tespit edilirken bunların genelde Mısır, Endonezya ve Vietnam'da olduğu açıklanırken Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre bu hastalığın ölüm oranı yüzde 48 seviyesinde.

Bir süre önce ABD'nin Washington eyaletinde kuş gribi bulaşan bir adamın daha sonra öldüğü açıklanmıştı.

Rameix-Welti, Covid-19 dolayısıyla sağlık sektörünün olası bir salgına daha hazır olduğunu söyleyerek, "Şu an aşı adaylarımız hazır ve aşıyı hızlıca nasıl üreteceğimizi biliyoruz" dedi.