Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TBMM’de Yeni Yol Grup Toplantısı’nda konuştu.
Davutoğlu, CHP'nin, "Terörsüz Türkiye" sürecinin dışında olmaması gerektiğini ifade ederek, "Sürecin dışına iterseniz, sürecin muhalifleri daha etkili hale gelir ve doğru olmaz" dedi.
"Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
- Geçen sene bu vakitler büyük bir heyecanla, Sayın Bahçeli'nin girişimiyle bir süreç başlatıldı. Bir yıl geçti. Son bir haftaki gelişmeler beni ciddi şekilde kaygılandırıyor. Açık ve net ifade ediyorum bütün taraflara, eğer herkes bir adım geri çekilip durumunu tekrar düşünmezse ve başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bu sürecin sonunda tünelin ucundan nasıl bir tablo gördüğünü milletle paylaşmazsa büyük bir hayal kırıklığı yaşarız.
- Bakın ne oldu bir hafta içinde; İmralı ziyareti yapıldı. Biz bunlara dedik ki ‘ne olur bu ziyareti içinde ana muhalefetin de olduğu SEGBİS üzerinden bu görüşmeyi yapın. Çünkü olanları görüyorum. Ben bir krizi nasıl yöneteceğini bilirim. Ve bir hafta içinde geldiğimiz yere bakın. Bu süreçleri yönetiyorsanız bir ketumiyet, iki şeffaflık şarttır. Şimdi bakıyorsunuz, ketumiyet yok.
- Bugünlerde benim korkum bu süreçle ilgili, söz şehveti. Herkes kendi mahallesine, kendi takımına yaranmak için bir takım şeyler söylüyor. Şimdi burada sarf edilen birkaç kelimeyi söyleyeceğim. Darbe, Stockholm sendromu, Türkiye’ye tehdit… Siz orada darbe sözcüğünü alıp bir de Devlet Bahçeli'ye ‘darbe yapacak’ denirseniz, o darbe sözü bu sürece darbe anlamına gelir. Sayın Bahçeli tepkisinde haklıdır. Türkiye'de darbe sözcüğünün kimse bir daha ağzına almamalı. Alacaksa da gereğini yapmalı.
"TEHDİT DİLİYLE SÜREÇ ÖLÜR"
"Türkiye’ye karşı asla tehdit dili kullanmayın" diyen Davutoğlu, "Tam bunları konuşurken bu sefer Kandil'den bir ses, bu süreç yürümezse Türkiye karanlığa gömülürmüş. Tehdit diline başlayacaksak bu süreç ölür. Siz tehdit dili kullandığınız için 2013 yılında çözüm sürecinden sonra tehdit diliyle hendek kazmaya başladığınız için bütün bir süreç durduğu gibi büyük acılar yaşandı" ifadelerini kullandı.
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere "Terörsüz Türkiye" sürecini yöneten herkese çağrıda bulunan Davutoğlu, "Nerede olduğumuzun değerlendirmesini yapın. İlgili herkesi bir masa etrafında toplayın. Ve sürecin ne aşamada olduğu gözden geçirin. Bakın bir haftadır Sayın Numan Kurtulmuş'tan bir söz duymadım. Bu tartışmalar oluyor, komisyonun ve bu İmralı ziyaretinin temel sorumlusu Sayın Kurtulmuş'tan ses yok. Başarı anında öne çıkmak yetmez. Kriz anında süreci yöneten öne çıkar ve halka güven verir" diye konuştu.
Davutoğlu, Cizre'de Mesud Barzani’nin katıldığı sempozyumda korumalarının verdiği görüntüye ilişkin, "Yapılan bir bilimsel toplantı, sürece de katkıda bulunacak bir gelişme… Bunu baştan planlasanıza, güvenlik birimleriyle ciddi bir koordinasyon yapsanıza. Bu görüntüler ortaya çıkmazsa olmaz mı? Burada yaşananların, devletin genel zaafından bağımsız olmadığı kanaatindeyim. Sayın Bahçeli'nin de Sayın Barzani'nin de art niyetli oldukları düşüncesinde değilim" diye konuştu.