Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka alanına yönelttiği yüksek tutarlı yatırımlar, yatırımcılar arasında kârlılık endişelerine yol açıyor.
Alphabet, Amazon, Meta ve Microsoft’un toplam sermaye harcamaları, bu yıl için 311 milyar doları, 2026’da ise 337 milyar doları bulacak. Bloomberg’in derlediği verilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 60’tan fazla artış gösteren yatırımlar, aynı dönemde serbest nakit akışında yüzde 23’lük düşüşe yol açtı.
Callodine Capital Management CEO’su Jim Morrow, bu harcama eğiliminin şirketlerin geleneksel olarak cazip bulunan nakit akışı yapısını bozduğunu belirtti. Morrow “Hepsi geleceğe yönelik büyük bahisler yapıyor. Nakit akışları durakladı. Artık eski cazibeleri kalmadı” dedi.
AMORTİSMAN BASKISI BÜYÜYOR
Bu harcamaların büyük bölümü, yapay zeka için kritik önemde olan yarı iletkenler, sunucular ve ağ ekipmanlarına gidiyor. Ancak bu tür varlıklar, gayrimenkul gibi diğer amortismana tabi varlıklara kıyasla çok daha hızlı değer kaybediyor. Microsoft, Alphabet ve Meta’nın toplam amortisman gideri yılın ilk çeyreğinde 15,6 milyar dolara ulaşırken, Amazon’un dahil edilmesiyle bu tutar neredeyse iki katına çıkıyor.
Jim Morrow’a göre, bu amortisman baskısı hisseleri aşağı çekebilir: “Amortisman dalgası geliyor. Karlılıklar düşerken gelirlerde aynı oranda bir artış göremiyoruz.”
GELİR ETKİSİ BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI
MFS Investment Management yatırım stratejisti Rob Almeida, “Yapay zekânın hemen para basacağı düşünülüyordu ama bu gerçekleşmedi,” diyerek, beklenen düzeyde bir kullanıcı adaptasyonu olmadığını vurguladı.
Buna rağmen, yatırımcıların teknoloji devlerine ilgisi sürüyor. 9 Nisan’dan bu yana en büyük yapay zekâ ETF’si olan Global X AI & Technology yüzde 34 yükselirken, Nvidia hisseleri yüzde 49, Meta yüzde 38, Microsoft yüzde 33 değer kazandı. Aynı dönemde S&P 500 yüzde 21 ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde 28 artış gösterdi.
ŞİRKETLER YOL HARİTASINI GÜNCELLİYOR
Şirketler artan maliyetleri dengelemek için çeşitli stratejiler uyguluyor. Alphabet’in yeni CFO’su Anat Ashkenazi, yıl boyunca giderlerin artacağını belirterek, tazminat büyüme hızını yavaşlatma, gayrimenkul alanlarını küçültme ve teknik altyapının daha verimli kullanılmasına odaklandıklarını söyledi.
Meta, sunucu ve ağ ekipmanlarının kullanım ömrünü 4-5 yıldan 5,5 yıla çıkararak ilk çeyrekte net gelirini yaklaşık 695 milyon dolar artırdı. Microsoft ise bu süreyi 2022’de altı yıla çıkarmıştı. CFO Amy Hood, yeni bir uzatma için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu belirtti: “Bu kararlar donanımdan çok yazılımla ilgili. Her varlıktan azami verim almaya çalışıyoruz.”
Amazon ise tam tersi bir yaklaşım izleyerek şubat ayında ekipman ömrünü altı yıldan beş yıla düşürdü.
YATIRIMLAR GELİRE DÖNÜŞMEZSE NE OLUR?
Jim Morrow’un asıl endişesi, bu yatırımların beklenen gelir artışını sağlamaması. “Eğer işe yararsa sorun yok. Ama işe yaramazsa ciddi bir kâr baskısı geliyor” diyen Morrow, 2022’de yaşanan piyasa çöküşünü hatırlatıyor. O yıl, teknoloji hisseleri ciddi şekilde değer kaybetmiş, S&P 500 genel olarak düşüş yaşamıştı.