Dişlerimizi sabah ve akşam fırçalamak çoğumuz için tartışılmaz bir alışkanlık.
Ancak uzmanlara göre, en düzenli diş fırçalayan kişiler bile bazı hatalar yapıyor ve bu hatalar tüm emeği boşa çıkarabilir.
Birmingham Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Dr. Praveen Sharma, İngiltere’de yetişkinlerin yarısının hayatlarının bir döneminde diş eti hastalığı yaşadığını belirtiyor. Erken uyarı işaretlerinden biri de kanayan diş etleri.
BBC’nin What’s Up Docs podcast’inde konuşan Dr. Sharma, diş bakımında pek çok kişinin yaptığı dört temel hatayı paylaştı.
1. İki kez aceleyle fırçalamak yerine bir kez özenle fırçalayın
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), dişlerin günde iki kez fırçalanmasını öneriyor. Ancak Dr. Sharma’ya göre asıl önemli olan sıklık değil, kalite: “Zaman bulabiliyorsanız elbette günde iki kez fırçalayın. Ama iki kez hızlıca fırçalamaktansa, bir kez dikkatlice yapmak daha iyidir.”
Sharma, günde bir kez fırçalıyorsanız, bunu akşam yapmanızı ve mutlaka diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmanızı tavsiye ediyor.
Fırçalarken her dişin dış, iç ve çiğneme yüzeylerine küçük dairesel hareketlerle, fazla bastırmadan ulaşmak gerekiyor. Özellikle diş ve diş eti birleşim noktası, diş eti hastalıklarının başladığı en kritik alan.
2. Kahvaltıdan önce fırçalayın, sonra değil
Birçok kişi dişlerini yemek yedikten sonra fırçalıyor. Ancak bu alışkanlık, diş minesine zarar verebilir.
Dr. Sharma, “İdeal olan kahvaltıdan önce fırçalamaktır” diyor.
Meyve suyu veya kahve gibi asitli içecekler diş minesini yumuşatıyor, bunları tükettikten hemen sonra diş fırçalamak bu tabakayı aşındırabiliyor.
Uzmanlara göre, yemekten sonra ağzı su ile çalkalayıp en az 30 dakika bekledikten sonra diş fırçalamak daha sağlıklı.
3. Fırçalamadan sonra ağzınızı çalkalamayın
Birçok kişi fırçaladıktan sonra ağzını suyla çalkalar, ancak bu da doğru bir uygulama değil.
Dr. Sharma, “Diş macununu tükürün ama ağzınızı çalkalamayın” diyor
Su, macunda kalan florürü ağzınızdan uzaklaştırır. Florürün dişlerde kalması, çürümeye karşı korumayı sürdürür. Yani sadece fazla macunu tükürmek yeterlidir.
4. Pahalı diş macunları daha iyi değildir
Market rafları; beyazlatıcı, kömürlü veya “mine güçlendirici” diş macunlarıyla dolu. Ancak Dr. Sharma’ya göre asıl farkı yaratan tek bir madde var: Florür.
“Macununuz florür içeriyorsa, markasının pek önemi yok” diyor.
Florür, diş minesini korur ve çürük oluşumunu önler.