Diyarbakır'da 300 yıllık gelenek: 'Nedenini dedelerimiz de bilmiyor, artık bitmeli'
Diyarbakır'da Terkan bölgesinde bir araya gelen gençler birbirlerini kırbaçlayarak 300 yıllık geleneği sürdürüyor. Muhtar Mehmet Baran "Dedelerimize de soruyoruz herhangi bir bilgileri yok. Tavsiye etmiyorum. Artık bunun bitmesini istiyoruz" dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin kırsal bazı mahalleleri ile Dicle, Hani ve Eğil ilçelerini bağlayan Terkan bölgesinde asırlardır devam eden kırbaç geleneği yılda bir kez 15 Mayıs’ta başlayıp ay sonuna kadar farklı mezralarda festival havasında yapılıyor.

Bir araya gelen gençler ve aileleri, panayır havasında bu ritüeli yapıyor. Gençler, gruplar halinde hakem eşliğinde birbirlerini kırbaçlayıp güç gösterisinde bulunuyor.

Hakem galip gelen veya birbirlerini yenemeyenleri ayırıp etkinliğin kavgaya dönüşmesinin önüne geçiyor.

Sur ilçesinin kırsal Doğanlı Mahallesi Muhtarı Mehmet Baran kamçı geleneğinin dedelerinden beri devam ettiğini, 300 seneye yakın olduğunu söyledi:

"Her iki taraf karşı karşıya geçiyor. Ortada bir hakem var. Birbirlerini kırbaçlıyorlar. Bir sıkıntı olduğu zaman hakem araya giriyor. Dedelerimize de soruyoruz herhangi bir bilgileri yok.

Çoktan devam eden kırbaçlama geleneği var. Geleneksel olmuş, kendim tavsiye etmiyorum. Artık bunun sonlanmasını da istiyoruz."

Kamçı festivaline oyun oynamaya geldiklerini söyleyen Mehmet Kılıç, "Eskiden ben de oynuyordum artık oynamıyorum. Oynayanlar bir hafta boyunca uyuyamıyorlar. Sırtlarında açıklıklar morluklar oluyor, bazen kanıyor" dedi.