İstanbul serbest piyasada dolar 41,2520 liradan, Euro 48,2160 liradan güne başladı. Dün doların satış fiyatı 41,1620, Euro'nun satış fiyatı ise 48,0580 lira olmuştu.
Dolar/TL, haftaya açıklanacak olan Orta Vadeli Program (OVP) ve faiz kararı öncesinde TCMB'nin döviz satışının da desteğiyle yatay seyrini korurken CHP'nin İstanbul il kongresinin mahkeme ara kararıyla iptal edilmesinin ardından iç siyasetteki gelişmeler takip edilecek.
FAİZ KARARI GELECEK HAFTA AÇIKLANACAK
Bugün iç piyasada ağustos ayı Hazine nakit dengesi verileri izlenirken küresel piyasalarda TSİ 15.30'da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.
Gelecek hafta ise piyasalarda Pazartesi günü açıklanacak OVP ile Perşembe günü Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öne çıkacak.
MERKEZ REZERV YAKIYOR
Doların uluslararası piyasalarda bu ay izlediği zayıf seyirden ve TCMB'nin döviz satışlarından destek bulan dolar/TL, bu sabah 41,25 seviyesinden işlem gördü. TL geçen ay yüzde 1,2 değer yitirirken, yıl başından bu yana kayıp yüzde 14,1 olarak gerçekleşti. TCMB'nin 5 milyar dolara yaklaştığı hesaplanan döviz satışları TL'nin yatay kalmasını destekleyen ana unsur.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 2023 yılında yapılan İstanbul Kongresi mahkemenin aldığı ara kararla iptal edilirken, partinin mevcut yönetiminin seçildiği 38. olağan kurultay hakkındaki davası öncesi gelen karar borsada sert satışa neden oldu.
Benzer şekilde 2, 5 ve 10 yıllık TL cinsi gösterge tahvillerin getirisi verim eğrisi genelinde 100 baz puan arttı. CDS yaklaşık 7 baz puan yükseldi.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ AŞAĞI ÇEKİLDİ
Ekonomistler bu hafta açıklanan beklentilerin üzerindeki ikinci çeyrek büyüme verileri ve ağustos TÜFE sonrası TCMB'nin haftaya 300 baz puandan daha küçük bir adım atabileceği görüşünde. TCMB faiz kararı 11 Eylül'de açıklanacak.
TCMB Başkanı Fatih Karahan ise bugün yaptığı açıklamalarda ağustos ayı enflasyon ve ikinci çeyrek büyüme verilerinin kırılımının, fiyat artışlarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
KAYYUM SONRASI İLK YORUM
Yurt içindeki siyasi gelişmelerin enflasyon görünümüne dair risk oluşturup oluşturmadığı sorulduğunda Karahan, "Ekonomi dışı faktörlerin de finansal piyasalara yansıması olabiliyor. Bu gelişmelerin enflasyon görünümüne olan etkilerine reaksiyon veriyoruz" dedi ve ekledi:
"Enflasyon beklentilerinin bozulmasına ve talebin dezenflasyonu sekteye uğratmasına izin vermedik. Bundan sonra da izin vermeyeceğiz."
Karahan Bugüne kadar, rezerv, cari denge, dolarizasyon gibi makro finansal açıdan önemli olan alanlarda elde ettikleri kazanımları korumak istediklerini de söyledi.
Goldman Sachs, güçlü ekonomik büyüme ve beklenenden yüksek enflasyona işaret eden son verileri gerekçe göstererek, TCMB'nin gelecek hafta yapacağı para politikası toplantısında beklediği faiz indirimini 350 baz puandan 200 baz puana düşürdü.
KÜRESEL PİYASALAR
Asya borsaları, yeni tarihi zirveye tırmanan Wall Street'i izleyerek yükselirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri düşüreceği beklentilerinin güçlenmesiyle tahvil getirileri dört ayın dip seviyesine geriledi.
Piyasalar, Fed'in 17 Eylül'de başlayacak iki günlük para politikası toplantısında 25 baz puan faiz indirimine gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyorlar. Fed'in bu yıl faizleri 60 baz puan düşüreceği fiyatlanıyor.
Ekonomistler, bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdamın ağustosta 75 bin artış göstereceğini tahmin ettiler. Tarım dışı istihdamın temmuzda 73 bin artmasının ardından yakın vadede Fed'in faizleri düşüreceği beklentileri kuvvetlenmişti.
Merkez'den kayyum kararı sonrası ilk yorumFinans
Merkez'in rezervleri zirveden sert düştüFinans