Merkez Bankası (TCMB) adımları ve küresel ticaret savaşı etkilerini yansıtan kur güne 38,57 seviyelerinde başlarken piyasalarda bugün yoğun iç veri gündemi ile küresel gelişmeler takip edilecek.

Kurun güne başladığı 38,5705 seviyesine göre TL'nin yıl başından bu yana kaydettiği değer kaybı yüzde 8,25 oldu.

19 MART SONRASI FAİZLER ARTTI

TCMB, politika faizi artışı ve ardından devam eden likidite adımlarıyla piyasada oluşan gecelik faizlerin, koridorun üst bandı olan yüzde 49'a yakın oluşmasını sağlamaya devam etti. Bu Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması öncesi döneme göre 700 baz puan sıkılaştırma anlamına geliyor.

İşlemcilere göre, TCMB'nin fonlama tercihi bankanın bir süre daha gecelik faizleri yüzde 49'da tutmak isteyeceğini gösterdi. Süreç piyasada yakından izlenirken 55 milyar dolar civarındaki döviz satışı ve 700 baz puan sıkılaştırma TL'yi destekleyen ana unsurlar.

ŞİMŞEK: BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA OLABİLİR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu hafta "Şu an itibariyle, yani geçmişte de bugün de içerideki gelişmelerden bağımsız olarak enflasyonu düşürmek birinci önceliğimiz. Bu konuda herhangi bir irade değişikliği yok" dedi.

Şimşek ekonomi programında önemli bir sapma öngörmediklerini, büyümede bir yavaşlama olabileceğini buna karşılık olarak da arz yönlü tedbirler alacaklarını da belirtti. Arz yönlü adımlara örnek olarak yüksek teknoloji yatırımları finansman programları, TCMB reeskont kredileri, Eximbank finansmanı gösterildi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise bu haftaki sunumunda, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürmesi amacıyla, piyasa kuralları içinde tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceklerini söyledi.

İç gündemde bugün yoğun veri gündemi takip edilecek. Bugün Ticaret Bakanlığı nisan ayı öncü dış ticaret verisi, nisan ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mart ayı sektör verileri takip edilecek.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ve ABD vadelileri, ABD ile Çin arasında ek gümrük vergilerine ilişkin ticaret müzakereleri gerçekleşebileceği beklentileriyle yükseldi.

Apple ve Amazon'un bilançoları sonrasında güç kazanan gümrük vergilerinin etkilerine ilişkin kaygılar Çin'den gelen müzakerelerin gerçekleşebileceğine işaret eden açıklama ile hafifledi ve risk iştahı arttı.

Yatırımcılar bugün TSİ 15.30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini izleyecek.