Dünya Covid-19 salgınının ölümcül etkileriyle yaşamaya alışırken bilim insanları yeni bir salgın için uyarıda bulundu...
Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın 15 farklı ülkesinden bilim insanlarını bir araya getirerek yeni bir virüs salgınıyla ilgili çalışma hazırladı.
DSÖ'nün "Polaris Tatbikatı" adını verdiği çalışmada donmuş bir mamutun leşinden çıkabilecek virüslere karşı bilim insanlarının ve yetkililerin nasıl hareket etmesi gerektiğine dair çalışma yapıldı ve senaryolar oluşturuldu.
Bilim insanları donmuş mamuttan çıkabilecek virüse, "mamut çiçeği" adını verirken bu durumun sadece kağıt üzerinde gerçekleşebileceği belirtildi. Henüz böyle bir tehdit olmadığı kaydedilirken bilim insanları, küresel iklim değişikliği ile birlikte buzullardan "zombi virüslerin" tehdit yaratabileceğinin altını çizdi.
Uzmanlar, "Methuselah mikropları" olarak adlandırılan bu mikropların toprakta ve mamutlar gibi donmuş hayvanların vücutlarında on binlerce yıl boyunca uykuda kalabildiğini belirtiyor.
Bilim insanları, buzullardan bu tür bir hastalık çıkması durumunda insan vücudunun enfeksiyonla savaşmak için herhangi bir doğal savunmasının olmadığına dikkat çekti.
Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Sharjah Üniversitesi'nde çevre sağlığı bilimleri uzmanı olan Dr. Halid Abass, "İklim değişikliği sadece buzları eritmekle kalmıyor; ekosistemler, hayvanlar ve insanlar arasındaki bariyerleri de eritiyor" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'ndeki çalışmaya katılan bilim insanları mamut çiçeği virüsünün su çiçeği ve maymun çiçeği gibi hastalıklara benzeyerek öldürücü sonuçlar doğurabileceğini aktardı.
Çalışmaya katılan ülkeler arasında Danimarka, Somali, Katar, Almanya, Suudi Arabistan ve Ukrayna yer aldı.