Dubai çikolatasıyla ilgili korkutan sağlık araştırması
Son dönemin gözde çikolatalarından Dubai çikolatasıyla ilgili endişe yaratan bir araştırma yapıldı. Alman bilim insanları aralarında Türkiye'den de gelen Dubai çikolatalarını inceledi ve içindeki maddeleri mercek altına aldı.

Son dönemde uluslararası kamuoyunda büyük sükse yapan Dubai çikolatalarıyla ilgili endişe yaratan bir araştırma yapıldı...

Dubai'den çıktıktan sonra başta Türkiye ve Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası tüketicilerin gözdesi haline gelen Dubai çikolatasının sağlığa zararlı olabileceği ve ölümcül sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

Fıstık ve kadayıf kullanılarak yapılan Dubai çikolatası ile ilgili dikkat çekici bir haberi İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Mail hazırladı.

Gazete, son dönemde İngiltere'de de yaygın olan Dubai çikolatasını üreten bazı markaların insan sağlığını önemsemeyen uygulamalar yaptığını yazdı.

Gazete, Almanya'da yapılan bir araştırmayı mercek altına aldı. Haberde, "Almanya'da yapılan bir araştırma, özellikle Orta Doğu'dan ithal edilen Dubai çikolatalarında çok kötü katkı maddeleri buldu. Bunlar arasında Palm yağı, yeşil gıda boyaları ve hatta kanserojen olduğu düşünülen kimyasal bileşikler de yer alıyor" denildi.

Almanya'nın Stuttgart kentinde Kimyasal ve Veterinerlik Araştırma Ofisi tarafından yapılan araştırmada 5'i Birleşik Arap Emirlikleri'nde 3'ü de Türkiye'de yapılan ürünler karşılaştırıldı.

Haberde, "Ancak yapılan incelemede, uzun zamandır kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen doymuş yağ oranı yüksek, ucuz ve erişilebilir bir yağ olan palm yağı izlerine rastlandı. Dahası, çikolatadaki kontamine palm yağının varlığı, insanlarda kanserojen olduğu düşünülen tehlikeli bir bileşik olan 3-MCPD'nin oluşumuna neden oluyor" denildi.

Sekiz çikolatadan altısında 3-MCPD olduğu belirtilirken, "Hepsi de BAE'deki aynı üreticiden gelen bu altı çikolatanın beşi, genel olarak güvenli kabul edilen maksimum seviyelerin üzerinde 3-MCPD içeriyordu ve bu nedenle ‘tüketime uygun değil’ olarak kabul edildi" ifadesine yer verildi.

Bilim insanları ayrıca bazı çikolatalarda küf toksinleri bulunduğuna da dikkat çekti. Analiz edilen neredeyse her üründe E140 ya da E141 gıda boyası olduğu belirtilirken çikolatanın dış kaplamasında da kötü malzeme kullanıldığı aktarıldı.

CVUA'nın raporunda ürünlerin nerede satıldığı ya da hangi şirket tarafından üretildiği belirtilmedi. Yetkililer, bütün ürünlerin dışarıdan birbirine benzediğini ve ayırt edilmesinin de güç olduğunu aktardı.

CVUA, Almanya ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde Dubai çikolatalarını mercek almaya devam edeceklerini duyurdu.