Türkiye bu bahar zirai donla mücadele ediyor. Birçok ilde bahara aldanıp çiçek açan ağaçlar soğuk havanın etkisinde kaldı. Don yaşayan çiçekler de meyve veremeden soldu. Bu çiftçileri zarara uğratırken tek sorun tarlalarda meydana gelmedi.
İKLİM KRİZİ ARILARI DA VURDU
Aydın'da nisan ayında beklenen sıcakların bir türlü yaşanmaması ekosistemde farklı bir alanın daha zarar gördüğünü gözler önüne serdi. Kentteki arılar soğuk hava nedeniyle kovandan çıkamayınca hem beslenemedi hem de üretime geçemedi. Dışarı çıktıkları anda ise bitkiyle karşılaşamadılar çünkü zirai don vardı.
Bunlarla birlikte bir de tarla ve bahçelerde ot kurutma ilacı atılması pek çok arının zehirlenerek telef olmasına neden oldu.
ARILAR BAL ÜRETEMEZ HALE GELDİ
Yaklaşık çeyrek asırdan bu yana arıcılık yaptığını belirten Özer Çelik "Aydın nisan ayına bu kadar soğuk havaya alışık değil. Şimdi havalar açıldı. Soğuktan dolayı ağaçların çiçeğini, dökmesi ve tarla ve bahçelerde çiçek olmaması nedeniyle arılar kendi besinlerini üretmez hale geldi. Geçen süreçte kovanlara ilave besin vermeyen pek çok arıcının çok sayıda arısı telef oldu" diyerek çiftçilerin bilinçsizce kullandıkları ot kurutma ilaçlarının çevre sorununa neden olduğunu söyledi.
KOVANA YA GERİ DÖNEMİYORLAR DA YA BAYGIN GELİYORLAR
Arıların çok hassas canlılar olduğunu ve son yıllarda arazileri sürerek temizlemek yerine ot kurutma ilaçları ile temizleyen çiftçilerin tarımsal üretimde tozlaşmanın en önemli görevlileri arıları bilmeyerek yok ettiğini belirten Özer Çelik, havaların açılması ile Aydın'da bal ve polen toplamaya çıkan pek çok işçi arının zehir aldığı için ya geriye dönemediğini ya da baygın vaziyette kovana dönüp telef olduğunu söyledi.
İşçi arılar zehirlenince yavru arıların da açlıktan telef olduğunu kaydeden Çelik, arıcıların kovanları kontrol ederek gıda sıkıntısı yaşayan arılara arı yemi vermesini tavsiye etti.