Niğde, Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri. Ancak bu yıl, bereketli bahçelerin yerini büyük bir endişe almış durumda.
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan zirai don felaketi, Niğde’de elma üretimini adeta felce uğrattı. Yıllık ortalama 614 bin ton üretimle Türkiye elma piyasasında söz sahibi olan kentte, bu yıl 500 bin tonluk dev bir kaybın yaşanması bekleniyor.
Zararın boyutları sadece rakamlarla değil, tarlalarda yaşanan sessizlikle de hissediliyor. Üreticiler ise.yaşanan bu felaketin ardından endişeli. Yalnızca ürün kaybı değil, aynı zamanda ihracat gelirlerinde de büyük düşüş bekleniyor.
Niğde’den yükselen bu feryat, sadece bir ilin değil, Türkiye genelindeki tarımsal üretim ve gıda güvenliği açısından da kritik bir alarm niteliğinde.
500 BİN TONLUK KAYIP
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıllık 614 bin ton elma üretilen Niğde'de zirai donun ardından 500 bin tonluk kayıp beklendiğini bildirdi.
Gürer, zirai dondan etkilenen Niğde'nin Merkez, Bor ve Altunhisar ilçesinde elma bahçelerini gezdi. Gürer, bölgedeki zararın boyutlarına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yaşanan don felaketinden Niğde'deki elma bahçeleri büyük oranda etkilendi. Türkiye genelinde 99 milyon elma ağacımız var. Ancak bunlardan 18 milyonu genç olduğu için ürün vermiyor. Ürün veren ağaçlar arasında özellikle Niğde, Karaman, Konya, Antalya ve Isparta öne çıkıyor. Bu illerin tamamı don olayından etkilendi ancak Niğde’deki kayıp çok daha büyük. Geçtiğimiz yıllarda 614 bin ton elma üretilirken bu yıl 500 bin ton kayıp görülüyor. Çiçekler büyük ölçüde zarar gördü ve ciddi bir üretim kaybı yaşanacak."
Türkiye genelinde 4 milyon 602 bin ton elma üretimi olduğunu belirten Gürer, "Bunun yaklaşık bir buçuk milyon tonu ihraç ediliyordu. Bu durumda ihracat olanağı da sınırlı olacak ve ciddi anlamda üretim kaybı yaşanacak. Görüldüğü gibi dondan etkilenen ve artık ürün vermeyecek olan çiçeklerde büyük bir zayiatın varlığı gözler önünde" dedi.
ELMA ÜRETİCİSİ ACER: BU DON FELAKETİ ÇOK BÜYÜK BIR KAYIP OLDU
Elma üreticisi Cemil Acer ise 800 dekar bodur elma bahçesinde yaklaşık 4 bin ton üretimleri olduğunu belirterek, "Bu sene maalesef belki 100 ton üretim olacak. Ürettiğimiz elmanın yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. 21 yıldır bodur elma yetiştiriyoruz, bahçe işi yapıyoruz. Böyle felaket görmedik. Bu don felaketi çok büyük bir kayıp oldu. Çiçeklerin içerisi tamamen boş. Birkaç gün içerisinde bu çiçekler dökülecek. Asıl meyveyi oluşturan ürün soğuk almış durumda. Çiçeklerin tamamen içi boş. Birkaç gün dayanır, mayıs başında tamamen dökülür."
Acer, İl Tarım Müdürlüğünün gerekli tespitleri yaptığını ve İlçe Tarım Müdürlüğünün süreci takip ettiğini belirterek, "TARSİM ile ilgili çok büyük sorunlarımız var. Onun için TARSİM yaptırmıyoruz. TARSİM karmakarışık bir sistem. Bu bahçelerin büyük bir bölümü, süspansiyonlu kredilerden dolayı bankanın mecburiyetinden yapılan sigortalar. Bizde de küçük bir bölümü, 70 dekar gibi, süspansiyonlu kredilerden dolayı mecburiyetten yapıyoruz. TARSİM sigorta sistemini artık çiftçi benimsemiyor. Onun için yaptırmıyor. Burada büyük bahçeler var. Bizim gibi komşularımızın hiçbiri sigorta yaptırmıyor" diye konuştu.