Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi olağanüstü zirvesi için gittiği Katar dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın gündeminde İsrail, Suriye ve Libya vardı.

"İsrail, bölgedeki haydutluklarını pervasızca sürdürüyor" diyen Erdoğan, İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Hamas müzakere heyetine saldırmasını, "Bu kalleş saldırısının hedefi olması, uluslararası sisteme ve hukuka apaçık bir meydan okumadır. Bu, alçakça saldırı, bağımsız ve barış yanlısı bir ülkenin egemenliğinin aleni ihlalidir" sözleriyle eleştirdi.

İsrail'in "bir dine değil, sapkın ideolojiye hizmet ettiğini" söyleyen Erdoğan "Netanyahu ve çetesi, dünyaya sadece Siyonizm’in uyduruk masallarını anlatıyor. BM şartı, devletlerin toprak bütünlüğünü, egemen eşitliliğini ve sınırlarının zorla değiştirilmemesini emreder" sözleriyle "vadedilmiş topraklar" kavramıyla oluşturulan senaryoların "hukuken geçersiz ve meşruiyetten yoksun" olduğunun altını çizdi.

'NETANYAHU VE HİTLER İDEOLOJİK AÇIDAN AKRABA'

"İsrail’i yönetenler kendi radikal anlayışlarını, faşist bir ideolojiye dönüştürmüş bir cinayet şebekesinden başka bir şey değil" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yönüyle Netanyahu, Hitler ile ideolojik açıdan adeta akrabadır. Böyle bir özelliği var. Nasıl Hitler, kaydettiği ilerlemenin etkisiyle kendini bekleyen hezimeti göremediyse, Netanyahu da aynı nihai akıbeti yaşayacaktır. Ben buna inanıyorum. İsrail, Müslümanlara, Hristiyanlara olduğu kadar Musevilere de zarar vermektedir."

'SURİYE'Yİ YALNIZ BIRAKMAYIZ'

Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştüklerini hatırlatan Erdoğan "Suriye Demokratik Güçleri ile Şam yönetimi arasındaki entegrasyon arayışları Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından önemli bir adım" dedi.

"Suriye’de şu anda uluslararası diplomasiyle yerel dinamiklerin iç içe geçtiği karmaşık bir süreç var" diye sözlerini sürdüren Erdoğan "Biz burada kesinlikle Suriye’yi yalnız bırakamayız. Onun için de ilgili arkadaşlarım başta Dışişleri Bakanım, İstihbarat Başkanım, Suriye ile sıkı bir diyalog içerisindeler" diye ekledi.

İsrail'in Suriye'nin güneyinde bir şeyler koparma gayretinde olduğunu" söyleyen Erdoğan " Tüm bunlara rağmen Suriye’de herkesi kucaklamayı önemseyen bir yönetim şu anda iş başında. Bu, Suriye’de dengeleri değiştirmiştir ve bunu şu anda hazmedemeyenler var. Herkesin bu yeni durumu iyi anlaması, adımlarını buna göre atması en doğru, en basiretli ve Suriye’nin şartlarına en uygun yol olacaktır" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca "Provokasyonlara kapılmadan, yanlış yollara sapmadan, Müslüman kanından beslenenlerin oyunlarına gelmeden, ilerlememiz şart" vurgusu yaptı.

HAFTER TÜRKİYE'YE GELECEK Mİ?

Gazetecilerin son zamanlarda Ankara-Bingazi arasındaki görüşmelere dikkat çekerek Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in Türkiye'ye gelip gelmeyeceği konusundaki sorusunu yanıtsız bırakan Erdoğan "Hafter'in oğlunun istihbaratımızla teması olduğu gibi zaman zaman Dışişleri ile de diyaloğu var. Yani bizden kopuk bir durumları zaten yok" diye belirtti.

Sürecin başından bu yana Trablus yönetimine destek verdiklerini belirten Erdoğan, son dönemde Libya'nın doğusuna da diplomatik kanallar açıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı "Libya'da siyasi sürecin adil, muteber ve şeffaf seçimler yoluyla ilerletilmesini bekliyoruz. Libya'nın huzura ve istikrara kavuşmasını engellemek isteyenler, tabii ki olacak" diye ekledi.