12 Dev Adam’ın koçu Ergin Ataman, çalıştırdığı EuroLeague ekibi Panathinaikos ile bu sezon Avrupa’da büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Ataman, Efes ile yaşadığı EuroBasket dönüşü hüsranı bu kez Pana’da deneyimledi.
40 milyon euro oyuncu maaş bütçesiyle EuroLeague’in en pahalı kadrosuna sahip olan Panathinaikos, bu sene evi OAKA’da düzenlenecek olan Final Four’un dışında kaldı.
EuroLeague normal sezonunu 22 galibiyet 16 yenilgi ile 7’nci sırada bitirerek play-in oynayan, play-in’de Monaco’yu eleyip play-off etabına kalan Yoncalar, play-off serisinde Valencia’ya 5 maçlık seri sonucunda 3-2'lik skor ile elendi.
Ev sahibi olmadığı seride deplasmanda üst üste 2 maç kazanan Pana, kalan 3 maçta rakibine diş geçiremedi ve Final Four biletini kaçırdı.
Kendrick Nunn, Kostas Sloukas, Cedi Osman, TJ Shorts, Nigel Hayes Davis, Juancho Hernangomez, Kenneth Faried vs. gibi Avrupa’nın üst kalibre oyuncularına sahip olan Ergin Ataman yönetimindeki Yunan ekibi, lüks kadrosu ve harcamalarına rağmen ev sahipliğinde düzenlenecek olan Dörtlü Final’e katılamayacak olması nedeniyle yoğun eleştiriliyor.
Eleştiri oklarının hedefinde olan ve takımdan gönderileceği konuşulan Ataman, Anadolu Efes’i çalıştırdığı dönem yaşadığı EuroBasket dönüşü hayal kırıklığını Panathinaikos ile de yaşayarak dejavu oldu.
EUROBASKET DEJAVUSU
Geçtiğimiz yaz Türkiye A Milli Basketbol Takımı ile EuroBasket’te fırtına gibi esen ve Ataman, Sırbistan’ın olduğu A Grubu’ndan 12 Dev Adam’ı yenilgisiz lider çıkartmıştı.
12 Dev Adam, finale kadar yenilgisiz bir şekilde giderken, finalde Almanya karşısında bir ara farklı önde olmasına rağmen maçı 88-83 kaybetmiş ve turnuvayı ikinci sırada bitirerek gümüş madalyanın sahibi olmuştu.
Ataman, 24 yıl sonra Türkiye’yi Avrupa ikincisi yapmasının ardından Panathinaikos’un başına geçtiğinde ise bu sezon işler iyiye gitmedi.
Ergin hoca, Anadolu Efes’i çalıştırdığı dönemde de 2022 EuroBasket dönüşü Efes ile hüsran yaşamıştı.
2021-22 EuroLeague sezonunda Efes ile üst üste ikinci şampiyonluğunu yaşayan Ataman, yazın 12 Dev Adam ile katıldığı EuroBasket’te ise milli takımla son 16’da Fransa’ya elenmişti.
Turnuva bitimi yeniden Efes’in başına dönen Ataman, Vasilije Micic ve Shane Larkin gibi 2 Avrupa yıldızı guard oyuncusunun yanına o dönem Avrupa’nın en iyi 3 numarası (kısa forvet) olan Will Clyburn’u transfer etmesine rağmen beklenen üst üste 3'ücnü şampiyonluk gelmemişti.
Son şampiyon Efes, play-off etabına bile kalamamıştı. Sezon bitimi ise Efes ile yollarını ayırmış ve Panathinaikos’un başına geçmişti.
Ergin Ataman, benzer bir kaderi yaşadığı Pana’dan bu yaz ayrılabilir.