Tunus'ta Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda eski Başbakan Ali el-Ureyd terör suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı.
Ureyd ile sekiz sanığa 'terör örgütü kurulmasına yardım etmek, ülke toprakları içinde terör örgütüne katılmak ve Tunuslu gençlerin yurt dışına gönderilerek terör örgütüne katılmalarını sağlamak' suçlarının yöneltildiği belirtildi.
'TERÖR SEMPATİZANI DEĞİLİM'
Ureyd'e bu kapsamda yöneltilen suçlar nedeniyle 34 yıl hapis cezası verildiği bildirildi. Ureyd hakkındaki suçlamaları reddederek "Ben şiddet, terör sempatizanı da değildim, suç ortağı da" dedi ve alınan kararın siyasi olduğunu savundu.
Yargılanan diğer sanıkların Fethi el-Beldi, Abdulkerim el-Abidi, Nureddin Ganduz, Lutfi el-Hammami, Hişam es-Saadi, Sami eş-Şaar ve Seyfeddin er-Ras olduğu açıklanırken, sanıkların 18 yıldan 36 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldığı duyuruldu.
NAHDA HAREKETİ'NE İNDİRİLEN SON DARBE
Mahkemenin aldığı karar, Cumhuebaşkanı Kays Said'e karşı ana muhalefet gücü olan Nahda Hareketi'ne indirilen son darbe oldu. 2013'ten 2014'e kadar başbakanlık yapan Ureyd, 2022'den beri gözaltında tutuluyordu.
Ureyd'in cezasının açıklanmasından bir hafta önce Said'i en çok eleştiren isimlerden biri olan Ahmed Suab tutuklanmıştı. İnsan hakları grupları, Suab'ın tutuklanmasını örnek göstererek muhalif seslerin bastırılmasının Tunus'ta demokrasi konusundaki tehlikeli gerilemeye işaret ettiğini belirtiyor.
Çoğu grup, Arap Baharı'nın doğduğu yer olan Tunus'taki demokratik kazanımların yavaş yavaş ortadan kalktığını söylüyor.
Said karşıtları perşembe günü ülke genelinde sokaklara dökülerek cumhurbaşkanını yargıyı ve polisleri kullanarak muhalefeti susturmaya çalıştığını haykırdı. Tunus'ta bu tür protestolar bir haftada ikinci kez düzenlendi. (DHA, NEFES)
Tunus'ta başbakan görevden alındıDünya