Et tüketimi ve kanser ilişkisine dair ezber bozan araştırma
Yeni bir araştırmaya göre bilinenin aksine et tüketimi, kansere bağlı ölüm riskini artırmak yerine azaltıyor.
Yeni bir çalışma, hayvansal gıdaların sanılanın aksine ölüm riskini artırmadığını ve kanser kaynaklı ölümler üzerinde koruyucu etkiye sahip olabileceğini ortaya koydu.
Kanada’daki McMaster Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, hayvansal protein tüketimi ile ölüm oranları arasında herhangi bir artış bağlantısı bulunmadı. Üstelik hayvansal gıdaların, özellikle kansere bağlı ölümlere karşı "sınırlı ama anlamlı" bir koruma sağladığı belirtildi.
Araştırmacılar, 19 yaş ve üzeri yaklaşık 16 bin yetişkinin beslenme alışkanlıklarını analiz etti. Katılımcıların ne kadar hayvansal ve bitkisel protein tükettiği incelenerek, bu diyet kalıplarının kalp hastalıkları ve kanser gibi ölüm nedenleriyle bağlantısı değerlendirildi.
Sonuçlara göre toplam protein, hayvansal protein veya bitkisel protein tüketimi ile genel ölüm riski arasında bir ilişki saptanmadı.
Hayvansal protein tüketiminin kansere bağlı ölüm riskinde küçük fakat istatistiksel olarak anlamlı bir azalma sağladığı gözlemlendi.
Bitkisel proteinlerin ise bu konuda minimal etki gösterdiği ifade edildi.
McMaster Üniversitesi Kinesiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Stuart Phillips, “Protein hakkında birçok yanlış bilgi dolaşıyor. Bu çalışma, ne kadar ve ne tür protein tüketilmesi gerektiği konusunda netlik sağlıyor” dedi.
Phillips ayrıca, analizde en güvenilir ve altın standart yöntemlerin kullanıldığını, bu sayede günlük dalgalanmaların ötesinde uzun vadeli beslenme alışkanlıklarının doğru şekilde değerlendirilebildiğini belirtti.
Araştırmanın başyazarı ve Nutritional Strategies Başkanı Yanni Papanikolaou ise, “Gerek gözlemsel veriler gerekse klinik araştırmalar birlikte değerlendirildiğinde, hem hayvansal hem de bitkisel protein kaynaklarının sağlık ve uzun ömür açısından faydalı olduğu açıkça görülüyor” ifadelerini kullandı.