ABD'li petrol devi Exxon Mobil, beş Iraklı yetkilinin Reuters'e aktardığı bilgiye göre, Basra yakınlarındaki büyük West Qurna 2 petrol sahasında Rus Lukoil'in sahip olduğu çoğunluk hisselerini satın almak için Irak Petrol Bakanlığı ile görüşmeler yürütüyor.

Lukoil, ABD'nin uyguladığı yaptırımlar sebebiyle uluslararası varlıklarını elden çıkarmak istiyor. Rusya enerji ile ilişkili önemli varlıkları elden çıkarmaya çalışırken, Exxon'un yaptığı bu hamle başarılı olursa, ABD'li enerji devi Irak'a büyük bir dönüş yapmış olacak.

Haberin yazıldığı sırada Exxon ve Lukoil'den bir açıklama yapılmadı.

Küresel petrol üretiminin yaklaşık yüzde 2'sini gerçekleştiren Lukoil, Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımların faaliyetlerini zorlaştırması ve Irak'ın şirkete ödemeleri durdurmasının ardından West Qurna 2 sahasında mücbir sebep hâli ilan etmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, potansiyel alıcıların 13 Aralık'a kadar Lukoil ile görüşmesine olanak tanısa da özel anlaşmalar için ayrı bir izin alınması gerekiyor. Geçen hafta yayımlanan Reuters haberinde Lukoil'in portföyünün bir kısmını almak isteyen şirketler arasına Exxon'un da katıldığı bildirilmişti. Şirketler arasında Chevron da yer alıyor.

Bankacılık kaynakları, West Qurna 2'nin 8 milyar varili aşan üretim ve rezervlerine dayanarak sahanın piyasa değerinin 1,6 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyor.

WEST QURNA 2

Lukoil'in West Qurna 2'de sahip olduğu yüzde 75 hisse, şirketin Rusya dışındaki en büyük varlığı olma özelliği taşıyor. Günlük 470 bin varil petrol çıkaran West Qurna 2, dünyanın en büyük petrol sahalarından biri konumunda. West Qurna 2, küresel petrol üretiminin yüzde 0,5'ini, Irak'ın petrol üretiminin de yüzde 9'unu karşılıyor. Irak, OPEC'te Suudi Arabistan'dan sonraki en büyük petrol üreticisi.

Exxon, geçen yıl projeden çekilmeden önce uzun yıllar West Qurna 1'i işletmişti.

Exxon ekim ayında, büyük Majnoon petrol sahasının geliştirilmesi ve petrol ihracatının artırılmasına yardımcı olmak üzere Irak ile bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma, ABD'li büyük şirketin Irak'a geri döndüğüne işaret etti.

Daha cazip şartlar sunarak petrol ve doğal gaz üretimini hızlandırmak isteyen Irak, Exxon'dan önce de Chevron, BP ve TotalEnergies gibi farklı petrol şirketleriyle bir dizi anlaşma yapmıştı.

EXXON TERCİH EDİLİYOR

Ülkenin güneyindeki yabancı şirketlerin faaliyetlerinin denetiminden sorumlu Iraklı bir yetkili, "Lukoil'den devralma için tercih ettiğimiz seçenek, Exxon. Şirket, West Qurna 2 gibi büyük ve karmaşık bir sahayı yönetmek için gerekli kapasiteye ve deneyime sahip" dedi.

Irak petrol bakanlığından kıdemli bir yetkili de söz konusu bilgiyi doğruladı.

Irak Petrol Bakanlığı, dün bir dizi ABD'li şirketi, West Qurna'yı devralmak için müzakerelere katılmaya davet ettiğini açıkladı.

Bakanlık, petrol sahası yönetiminin ihale süreci ile şirketlerden birine devredilmesini hedeflediğini belirtti.