Devrim DEMİREL / NEFES

Türk kadın voleybolu, 2000’li yıllardan bu yana hızlı bir dönüşüm geçirerek hem milli takımlar hem de kulüpler düzeyinde birçok zafere imza attı.

2000-2012 arası iki dönem Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı olarak görev yapan Erol Ünal Karabıyık’ın başlattığı altyapı hamlesi, özellikle de 2009’da hayata geçirilen TVF Spor Lisesi projesi; kadın voleyboluna seviye atlattı.

Türkiye, milli takımlar düzeyindeki ilk altın madalyasını 2011’de U19 Dünya Şampiyonu olarak kazandı. 2017’de U23 Dünya Şampiyonu olan kadroda yer alan Hande Baladın (MVP seçilmişti), Saliha Şahin, Zehra Güneş ve Ebrar Karakurt, bugünkü A Takım’ın parçaları.

“10”UN ADI MELİSSA VARGAS

Türkiye 2005’ten sonra Rio 2016 Olimpiyat Oyunları hariç, hiçbir büyük turnuvayı kaçırmadan tüm finallerde yer aldı; FIVB Dünya Sıralaması’nda birincilik gördü, son 5 yılda beşinciliğin altına inmedi. A
takım düzeyindeki zaferlerin altında ise tarihe geçen ikilinin imzası var.

Filenin Sultanları 3 yıl öncesine kadar şampiyonluklara hasretti. Aralık 2022’de takımın başına geçen Daniele Santarelli ve Nisan 2023’ten itibaren milli formayı giyen Küba asıllı pasör çaprazımız Melissa
Vargas ile Ay-Yıldızlılar, dört büyük turnuvadaki en iyi derecelerine imza atıp dört kupa kaldırdı.

Vargas’ın Fenerbahçe formasıyla aldıkları ile birlikte kariyerindeki en değerli oyuncu (MVP) ödülü sayısı
10’a ulaştı.

'Filenin Sultanları'nın planlı devrimi: Başarı tesadüf değil - Resim : 1

MİLLİ YILDIZLAR TARİHİ BAŞARILARINI NEFES'E ANLATTI

ZEHRA GÜNEŞ: STRESİ ÇOK SEVİYORUZ!

"Uzun, 4-5 aylık bir serüvendi. İstanbul’da üst üste ikinci kez şampiyon olmak hayalimdi. Bunu başardığımız için çok mutluyum. Çok büyük bir emek ve ter var bunun arkasında. Gerçekten bizim için çok onur verici. Maça gelirken (Hala tüylerim diken diken) küçük çocuklar, kadınlar bize ışıl ışıl bakıyor
du. İnanılmaz hissettim. Bunu hissedilmek çok ayrı bir duygu. Böyle maçlarda baskı ve stres çok fazla oluyor. Bu kadar antrenman ve fedakarlığı bunun için yapıyoruz. Galiba bunu seviyoruz! (Olimpiyat kotasını) Daha kimse idrak edemiyor. 1-2 güne ihtiyacımız olacak. Sırada Dünya Şampiyonası var. Sonra
hedefimiz olimpiyat. Bence bu takım hepsini başaracak. Gözlerim ışıl ışıl çalışarak o günleri bekleyeceğim."

HANDE BALADIN: ÖLÜM GİBİYDİ AMA ÖLMEDİK!

"Çok mutlu ve gururluyuz. Özellikle bu başarıyı İstanbul’da yaşadığımız için. Final maçı ölüm gibi bir şey
di ama kimse ölmedi! Son topa kadar inancımızı kaybetmedik. Salondaki destek ve atmosfer inanılmazdı. Herkese teşekkür ediyoruz. Çok mutluyum. Bu takım her şeyin en iyi sini hak ediyor. Çok büyük bir emek var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Hep birlikte bir zorluğun altından daha kalktık, bu şekilde devam edeceğiz. Olimpiyat kotasını zor idrak edebildik! Kafamızdan çıkmıştı. Her turnuvada şampiyonluk için oynuyoruz. Olimpiyat kotasını İstanbul’da almak ayrıca güzel oldu. Çok
gururluyuz."

ADI EDA SOYADI EFSANE

A Milli Takım’ın lideri Eda Erdem sadece Türk voleybolunda değil, dünya çapında bir efsane olduğunu kanıtladı. Şampiyonu belirleyen tie-break’te 3 hücum 1 blok sayısı üreten ve bu setin en skorer ismi olan 39 yaşındaki kaptan, Avrupa şampiyonalarındaki altıncı madalyasını İstanbul’da boynuna taktı.

Eda; 2011, 2017 ve 2021’de bronz, 2019’da gümüş alırken, 2023 ve 2026’da kupayı kucakladı. Türkiye’nin EuroVolley tarihinde kazandığı yedi madalyanın altısında Eda kadroda yer aldı.

ÖDÜL 112.5 ALTIN

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF), Avrupa Voleybol Konfederasyonu’nun (CEV) şampiyonluk ödülü olan 500 bin Euro’yu kasasına koydu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre, milli voleybolcularımızın her biri 112,5 Cumhuriyet Altını ödül alacak: Yaklaşık 5 milyon lira. Takıma verilecek altınların toplam değeriyse yaklaşık 70,2 milyon lira.

KULÜPLERDEN 27 KUPA

Kadın voleybolundaki altyapı hamlesinin diğer büyük ayağı da Eczacıbaşı ve VakıfBank. Bu iki kulübün voleybol okulları ve altyapı takımları altın jenerasyonun temellerini attı. Kulüpler düzeyinde yurt dışındaki ilk başarısını 1999’da elde eden Türkiye’nin kadın voleybolunda bugün 27 uluslararası kupası var.