Fransa’da liselilerin başlattığı, Sarı Yelekliler hareketinin de katılımıyla tüm ülkeye yayılan protestolar Avrupa’nın diğer ülkelerine de sıçradı. Fransa’da yaşananlara benzer bir şekilde İtalya’da da çok sayıda kişi akaryakıt fiyatları ve düşük ücretlere tepki göstermek için sokaklara çıktı.

Milano kentinde düzenlenen gösteriyle 5 bini aşkın kişi katıldı. Başlangıçta protesto yürüyüşü şeklinde ilerleyen eylem, bazı grupların polisle çatışmasıyla gerginleşti.

Göstericilerin polise taş, havai fişek ve başka cisimler attığı, otobüs duraklarının ve camların kırıldığı bildirildi. Çevik kuvvet ekipleri, kalabalığı dağıtmak amacıyla müdahalede bulundu.

POLİSTEN PROTESTOCULARA SERT MÜDAHALE

Fransa'nın ardından İtalya da sokakta. Meloni'den muhalefete çağrı - Resim : 1

İtalya’nın birçok kenti, dün hükümet karşıtı ve hayat pahalılığının eleştirildiği protestolara sahne oldu.

Özellikle Milano kentinde göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar, kent merkezindeki Duomo Meydanı ve etrafının savaş alanına dönmesine neden oldu.

Fransa'nın ardından İtalya da sokakta. Meloni'den muhalefete çağrı - Resim : 2

Yüksek yaşam maliyetleri ve hükümeti protesto için Duomo Meydanı'nda toplanan çoğunluğu gençlerden oluşan protestocularla güvenlik güçleri karşı karşıya geldi.

Bazı göstericiler taş, sis bombaları, havai fişek ve çöp kutularını attı, polis ise tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Duomo yakınlarındaki San Babila Meydanı ve Vittorio Emanuele Caddesi'nde de güvenlik güçleri, copla müdahalede bulundu.

EYLEMLER TÜM ÜLKEYE YAYILDI

Fransa'nın ardından İtalya da sokakta. Meloni'den muhalefete çağrı - Resim : 3

İtalya basında çıkan haberlere göre, Milano dışında Bologna ve Torino kentlerindeki gösterilerde de tansiyon yükseldi.

Bologna'da Merkez Tren Garı önünde öğrenciler ile güvenlik güçleri zaman zaman karşı karşıya geldi.

Fransa'nın ardından İtalya da sokakta. Meloni'den muhalefete çağrı - Resim : 4

Polis ekipleri, göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz sıkarken, bazı göstericiler de güvenlik güçlerine taş, metal ve patlayıcı fişek attı.

Torino'da da yüksek yaşam maliyetlerinin protesto edildiği gösteride, protestocu gençlerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede çıktı.

KONFEDERASYONUN YÜRÜYÜŞÜ OLAYSIZ SONA ERDİ

Bu arada, başkent Roma'da ülkenin en büyük işçi sendikası Genel İş Konfederasyonu (CGIL) tarafından düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı yürüyüş olaysız sona erdi. İşçiler, hayat pahalılığını ve hükümeti protesto ederken, 20 Kasım için ulusal grev ilan etme kararı aldı.

MELONİ’DEN MUHALEFETE ÇAĞRI

Fransa'nın ardından İtalya da sokakta. Meloni'den muhalefete çağrı - Resim : 5

Başbakan Meloni, gösterilere ilişkin X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, barışçıl bir şekilde gösteri yapan binlerce kişiye büyük saygı duyduğunu ifade etti.

Meloni, "İnsanlar hangi fikirleri savunmak için gösteri yaparlarsa yapsınlar, katılım her sağlıklı demokrasinin temelini oluşturur. Ancak diğer yandan, İtalya'nın başka kentlerinde yaşananları da görmezden gelemeyiz. Milano'da, bu görüntülerde de görüldüğü üzere, güvenlik güçlerine taş atıldı, polisler yaralandı, zarar verme ve şiddet olayları yaşandı. Torino'da, kaldırım taşları ve cam kırıcı çekiçler taşıyan kişiler gözaltına alındı. Bologna'da ise olaylar nedeniyle tren istasyonu tedbir amaçlı kapatıldı. Gösteri yapmak bir haktır. Şehirlerimizi savaş alanına çevirmek ise bir hak değildir" ifadelerini kullandı.

Meloni, muhalefete de şiddet olaylarını net şekilde kınama çağrısı yaptı.

Başbakan Yardımcısı, Ulaştırma-Altyapı Bakanı Matteo Salvini, çıkan olaylara tepki göstererek, protestocuları "korkaklar ve suçlular" olarak nitelendirdi.