Dolar 38,10
Euro 43,49
G. Altın 4.076,87
Btc 84.445
Dolar 38,10
Euro 43,49
G. Altın 4.076,87
Btc 84.445

Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var?

Peru'da kayalık bir dağın orta yerinde duran kapı, dünyanın en büyük gizemlerinde biri.

Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 1

Peru'da yedi metre uzunluğunda, altı metre genişliğindeki Aramu Muru, daha bilinen adıyla "Tanrılar Kapısı" efsanelere konu olmuş bir yapı. 1996 yılında Peru'nun güneyindeki Titicaca Gölü yakınlarında keşfedildiğinden beri arkeologların da ilgisini epey çekiyor.

1 8
Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 2

Yapıda yaklaşık iki metre yüksekliğinde ve bir metre genişliğinde T şeklinde bir oyma bulunuyor. Bu oyma, hiçbir yere açılmıyor gibi duran sığ bir kapı. Oymanın her iki yanındaysa iki dikey oyuk var. Bazı uzmanlar bunun süsleme amaçlı olduğunu düşünüyor.

2 8
Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 3

Arkeolog Dr. Muhammed Firuz Han ise yapının İnka öncesi dönemde yaşamış antik bir medeniyet tarafından yapıldığına inanıyor. Sosyal medya platformu X'te paylaşım yapan arkeolog, "Amerikan yerlileri, Tanrılar Kapısı'nı kahramanların Tanrılarla buluşarak ölümsüzlüğü elde ettiği bir geçit olarak görüyor" diye anlatıyor.

3 8
Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 4

Bilim insanları yapının yaşını ve yapılış amacını hâlâ araştırıyor. Ancak şimdiye kadar öne çıkan teori, milattan önce 200 ile milattan sonra 1000'e kadar var olmuş Tiwanaku kültürü tarafından inşa edildiği yönünde.

4 8
Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 5

Han "Somut kanıtlar olmamasına ve keşfinden bu yana yeni kazılar yapılmamasına rağmen Aramu Muru koruma altında arkeolojik sit alanı olmaya devam ediyor. Ayrıca gizemli yapısı ve tarihi önemi nedeniyle hem turistleri hem de doğaüstü olaylara meraklı kişileri kendine çekiyor" diyor.

5 8
Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 6

Kapının amacı henüz bilinmese de arkeologlar bunun bir tür ritüel için kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Çünkü oymanın ortasında bir kişi ayakta durabiliyor.

Tiwanaku halkı anıtsal taş yapıları ile biliniyor. Bununla birlikte Aramu Muru'da kullanılan oyma stili, 2500 yıldan fazla yaşamış medeniyetin tarzıyla pek uyuşmuyor.

6 8
Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 7

Andlar'daki Altiplanı bölgesinde 1150'den 1477'ye kadar yaşamış olan Aymara halkının bu kapıyı "Şeytan'ın Kapısı" olarak gördüğü ve buradan ruhların geçtiğini düşündüğü biliniyor. Söz konusu halk geçidin kendi kendine ortaya çıktığını, şamanların ya da seçilmiş kişilerin ruhlarla iletişim kurmak ya da yeraltı dünyasına tehlikeli yolculuklar yapmak için kullanıldığını düşünüyordu.

Dolayısıyla Aymaralılar Aramu Muru'dan genelde uzak duruyor, izinsiz girerlerse ruhlarının mahsur kalacağına ya da ruhları kızdıracaklarına inanıyorlardı.

7 8
Gizemlerle dolu 'Tanrılar Kapısı': Ardında ne var? - Resim: 8

Aramu Muru'nun yapıldığı dönemde insanlar hâlâ taş, kemik ve odun gibi basit araçlar kullanıyordu. Oysa devasa kapı, granit gibi sert kayalardan çok daha yumuşak bir malzeme olan kumtaşı kayalığına inşa edilmişti.

8 8
Haberler
Kurumsal
İçerikler
Sosyal Medya
© 2024 Nefes Gazetesi. Tüm hakları saklıdır.
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro