Pakistan, Afganistan'da Taliban hükümetine bağlı hedeflere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenlediğini duyurdu. Her iki ülkeden yetkililer konuyla ilgili açıklamalarında çatışmaları doğruladı.
Pakistan Savunma Bakanı Havace Muhammed Asıf bugün yaptığı açıklamada, Afganistan'a atıfta bulunarak "Sabrımız taştı. Artık sizinle aramızda açık bir savaş var" dedi.
Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, Pakistan güçlerinin Kabil, Kandahar ve Paktia'nın bazı bölgelerinde hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Pakistanlı güvenlik kaynaklarına göreyse saldırılarda Taliban'a ait karakollar, karargâhlar ve mühimmat depoları hedef alındı.
Pakistan hükümeti sözcüsü Mosharraf Zaidi de sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "Pakistan'ın Afganistan'daki hedeflere yönelik karşı saldırıları devam ediyor" ifadelerini kullandı ve bu eylemi "Afganistan'ın sebepsiz saldırılarına yanıt" olarak niteledi.
KAYIP AÇIKLAMALARI ÇELİŞTİ
Zaidi saldırılarda 133 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü, 200'den fazlasının da yaralandığını söyledi. Yetkili ayrıca 27 Taliban karakolunun imha edildiğini, dokuzunun da ele geçirildiğini bildirdi.
Taliban sözcüsü Mücahid ise Pakistanlı 55 askerin askerin öldürüldüğünü ve 19 askeri noktanın ele geçirildiğini iddia etti. 8 silahlı Taliban mensubunun hayatını kaybettiğini kabul eden Mücahid 11'inin de yaralandığını açıkladı.
Sözcü, Nangarhar eyaletinde 13 sivilin yaralandığını bildirdi.
RUSYA VE ÇİN'DEN TEPKİ
Rus haber ajansı RIA'nın haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Afganistan ve Pakistan'a çatışmayı bırakmaları ve "aralarındaki anlaşmazlığı diplomatik yollarla çözmeleri çağrısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca "tarafların talep etmesi halinde arabuluculuk yapabilecekleri" belirtildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da iki ülke arasında sınırda tansiyonun yükselmesinin "endişeyle karşılandığı" belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısı sırasında Çin'in taraflar arasındaki çatışmayı çözmek için kendi kanalları üzerinden mesai harcadıklarını ifade etti.
Mao, "Çin gerginliğin düşürülmesinde yapıcı rol oynamaya isteklidir" diye de ekledi.
ŞİMDİLİK YATIŞTI
Pakistan ile Afganistan arasında, iki ülke sınırı kabul edilen Durand Hattı boyunca karşılıklı saldırıların en azından şimdilik yatıştığı belirtiliyor.
Afganistan Savunma Bakanlığı'nın, Afgan güçlerinin Pakistan'ın Durand Hattı boyunca bulunan mevzilerine yönelik misilleme operasyonlarının yerel saatle 00.00'da sona erdiğini açıklamasının ardından, iki ülke arasındaki çatışmanın yatıştığı görülüyor.
ÇATIŞMANIN NEDENİ NE?
İki ülke arasındaki gerginliğin temelinde Pakistan'ın, Taliban'ı "Pakistan Talibanı (TTP) militanlarına yataklık etmek"le suçlaması yatıyor.
Pakistanlı yetkililr bu hafta başında Afganistan'ın doğusunda TTP ve IŞİD'e ait kampları hedef aldığını açıkladığı hava saldırıları düzenlemişti.
Kabil yönetimi ise söz konusu saldırılarda 13 sivilin öldüğünü belirterek topraklarında militanların faaliyet göstermesine izin vermediğini savunmuştu. Taliban ayrıca Pakistan'a "güçlü bir karşılık verileceği" uyarısında bulunmuştu. (REUTERS, NEFES)
Pakistan, Kabil, Kandahar ve Paktia'daki askeri tesisleri vurduDünya