Türkiye’ye adli yardımlaşma kapsamında gönderilen 34 sayfalık FBI tutanağında Altaş, Gülistan Doku’nun Mustafa Türkay Sonel tarafından BMW marka otomobilin içerisinde vurularak öldürüldüğüne tanık olduğunu öne sürdü.
GÜLİSTAN’IN ARAÇTA VURULDUĞUNU İDDİA ETTİ
Altaş’ın anlatımına göre Gülistan arka koltukta oturduğu sırada Sonel, torpido gözünden çıkardığı tabancayla ateş etti. Altaş, Gülistan’ın hayatını kaybettiğini gördüğünü, daha sonra cesedi Sonel ile birlikte otomobilin bagajına taşıdıklarını ileri sürdü.
Altaş, olayın ardından dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in koruma görevlisi Şükrü Eroğlu’nun arandığını da iddia etti. Mustafa Türkay Sonel’in kendisine “Babam bu işi halledecek” dediğini öne sürdü.

FBI’DAKİ SORUYA “HEPSİNE EVET” YANITI
FBI sorgusunda, “Gülistan Doku öldürüldüğü sırada Mustafa Türkay Sonel ve Gülistan Doku ile birlikte miydiniz, olaya bizzat tanık oldunuz mu?” sorusu yöneltilen Altaş’ın, “Hepsine evet” yanıtını verdiği tutanağa kaydedildi.
Altaş ayrıca cesedin Pertek yolu yakınlarında yeni yapılan bir yolun kenarına gömülmüş olabileceğini ileri sürdü. Ancak bu bilginin doğrudan gördüğü bir olaya değil, Sonel’den duyduğunu belirttiği anlatıma dayandığını ifade etti.
HTS VE PTS KAYITLARI DA SORULDU
Dosyada bulunan HTS ve PTS kayıtlarına göre 5 Ocak 2020 gecesi Umut Altaş, Mustafa Türkay Sonel ve Şükrü Eroğlu’nun, Gülistan Doku’nun son kez görüldüğü Sarısaltuk Viyadüğü çevresinde bulunduğuna ilişkin veriler de FBI sorgusunda Altaş’a gösterildi.
Altaş, olay sonrasında aynı BMW ile köprü bölgesine tekrar gittiklerini ve Sonel’in bölgede kamera bulunup bulunmadığını kontrol etmek istediğini öne sürdü. Kamera görüntülerinin nasıl ya da kim tarafından silindiği konusunda ise bilgisinin olmadığını söyledi.

TUTANAKTA ÇELİŞKİLİ İFADELER DE YER ALDI
FBI tutanağında Altaş’ın bazı kritik konularda birbiriyle çelişen ifadeler verdiği belirtildi. Hamilelik, kürtaj ve cesedin daha sonraki akıbetine ilişkin bazı anlatımlarının ise doğrudan gözleme değil, duyuma dayandığı aktarıldı.
34 sayfalık ifade tutanağının Türk adli makamlarına ulaştığı belirtildi. Gülistan Doku soruşturmasında FBI tutanağında yer alan iddiaların HTS ve PTS kayıtları, dijital materyaller ile diğer tanık ifadeleriyle birlikte değerlendirilmesi bekleniyor.