Bilim insanları akıllı telefon ve uygulamalara olan bağımlılığın küçük yaşlardan itibaren endişe yaratan sonuçlar yarattığını ortaya çıkardı.
Kanada'da yapılan bir araştırmada günde 2 saatten fazla TikTok ve Instagram gibi uygulamalarda zaman geçirmek ve telefon ve tabletlerde "kaydırma" yapmanın anksiyete riskini iki kat artırdığı ve depresyon riskini de dört kat artırdığı tespit edildi.
Ekran önünde uzun süre zaman geçirmenin anksiyete ve depresyonun yanı sıra ergenlerde öfke ve düşüncesiz hareket etmeyi de tetiklediği belirtildi.
Dokuz ay süren araştırmada 12-17 arasındaki gençlerin verileri ve belirtileri incelendi. Araştırmaya katılan gençlerin sağlık sorunu olmadığı belirtilirken bunların yüzde 45'inin psikolojik sorunlar yaşamaya başladığı açıklandı.
Araştırmayı yürüten Profesör Doktor Emma Duerden, "Bu gerçekten şaşırtıcı. Bizim beklediğimizden çok daha yüksek bir oran. Covid öncesinde dönemde ergenlerde anksiyete oranı yüzde 8 ile 15 arasında değişiyordu" dedi.
Bilim insanları 580 gencin katıldığı araştırmada çocukların ekran süresi ile birlikte sosyal medyadaki alışkanlıklarını inceledi.
Duerden, çocukların ekran süresinin günde iki saati geçmemesi gerektiğini söylerken çocukların fiziksel egzersize yönlendirilmesi gerektiğini de vurguladı. Duerden, "Eski araştırmalarda günde 15 saat ekran süresi olan çocuklar vardı. Bu beyin gelişimi ve davranışsal gelişim için çok kritik bir dönem özellikle duygu yönetimi için" dedi.