ABD'de son dönemde üniversitelere yönelik, başta Filistin yanlısı kampüs protestoları ile çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programları gerekçe gösterilerek, federal fonların dondurulması gündemde. Baskı altındaki üniversitelerden biri de dünyanın en saygın eğitim kurumlarından biri olarak görülen Harvard Üniversitesi...
Trump yönetimi, Harvard Üniversitesi'nin Filistin yanlısı protestolar ile çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını gözden geçirmesi taleplerini reddetmesinin ardından harekete geçti.
ABD Eğitim Bakanlığı, Harvard'a sağlanan 2,2 milyar dolarlık fonun ve 60 milyon dolarlık (iki milyar lira) sözleşme bedelinin dondurulmasına karar verdi.
Trump yönetiminin milyarlarca dolarlık fonu kesmekle tehdit ettiği Harvard Üniversitesi, Trump'ın taleplerini kabul etmeyeceğini belirtmişti.
TRUMP'IN TALEPLERİ NELER?
Trump yönetiminin Harvard Üniversitesi'nden istediği bazı şeyler şunlardı:
- Şu anki ve gelecekteki tüm öğretim üyeleri için intihal kontrolleri yapılması.
- Tüm işe alım verilerinin Trump yönetimiyle paylaşılması ve 2028 yılına kadar Trump yönetiminin Harvard'da işe alım süreçlerinin denetlemesine izin verilmesi.
- Kabul edilen ve reddedilen başvuru sahiplerinin ırk, etnik köken, not ortalaması ve sınav performansına göre sıralanmış tüm başvuru verilerinin federal hükümete sunulması.
- Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık ile ilgili tüm programların derhal bitirilmesi
- Antisemitizm konusunda ciddi sorunları olduğu iddia edilen akademik programların elden geçirilmesi. Bu kapsamda İlahiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Halk Sağlığı Fakültesi, Tıp Fakültesi gibi bazı fakültülerin dış denetime tabi tutulması.
Ancak Harvard yönetimi tüm bu taleplerin iç işleyişe müdahale anlamına geleceğini belirtti.
TRUMP YÖNETİMİNİN HEDEFİ: COLUMBIA, HARVARD, UPENN
Beyaz Saray, Harvard Üniversitesi'ne çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 8,7 milyar doları aşkın hibenin "sivil haklar yasalarına uygun şekilde kullanıldığından emin olmak amacıyla" kısa süre önce soruşturma açıldığını duyurmuştu.
Harvard Üniversitesi yönetimi ise okula sağlanan 8,7 milyar dolarlık federal fonları soruşturma kararına karşı dava açmıştı.
Geçen yıl üniversite kampüslerindeki Filistin protestoları nedeniyle ABD'nin en iyi üç üniversitesinin (Harvard, MIT ve UPenn) rektörlerini sorgulayan ve ikisinin görevden alınmasına neden olan Cumhuriyetçi Temsilci Elise Stefanik pazartesi günkü paylaşımında "ABD'li vergi mükelleflerinin bu kurumu fonlamasına son verme zamanı" diye yazdı.
Ancak bazı üniversiteler pes ederek Trump yönetiminin kurallarına uyma kararı aldı. Trump yönetiminin "antisemitizmle mücadele" politikası kapsamında hedef aldığı Columbia Üniversitesi de okulun 400 milyon dolarlık fonunun kesilmemesi için hükümetin taleplerine uyma kararı aldığını açıklamıştı.
Pensilvanya Üniversitesi'ne (UPenn) ayrılan 175 milyon dolarlık federal fonun ise okulun yüzme takımında yer alan bir transseksüel sporcu nedeniyle geçen ay askıya alındığı belirtilmişti. (AA, NEFES)