Harvardlı bilim insanlarının hazırladığı diyet, 75 yaşında iki kat daha sağlıklı olmayı sağlıyor
Araştırmacılar 70'li yaşlarda daha dinç hissetmeyi sağlayan beslenme şeklini tespit etti: Harvardlı bilim insanlarının geliştirdiği AHEI.

Vegan, keto, Akdeniz, karnivor... Bu yöntemlerden hangisinin "en iyi" diyet olduğu konusunda hâlâ bir uzlaşmaya varılabilmiş değil. Uzmanlar bu sorunun "en iyi" ya da "en sağlıklı" diyetin kişisel hedeflere bağlı olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Kilo vermeyi mi, kas yapmayı mı, dünyayı korumayı mı yoksa kronik hastalıklardan kaçınmayı mı amaçlıyorsunuz?

Eğer amacınız 70'li yaşlarda sağlığınızı korumaksa Nature Medicine dergisinde yayınlanan yeni araştırmasında Harvardlı bilim insanlarının hazırladığı diyet öne çıkıyor.

Araştırmacılar 39-69 yaş arası 105 binden fazla insanın verilerini 30 yıl boyunca analiz etti ve Alternatif Sağlıklı Beslenme Endeksi (AHEI) kurallarını uygulayanların 70 yaşına geldiklerinde sağlıklı olma olasılığının yüzde 86 daha yüksek olduğunu tespit ettiler. Bir diğer bulguysa bu kişilerin 75 yaşına geldiklerinde herhangi bir hastalığa sahip olmama olasılığının iki kat fazla olduğuydu.

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'nun araştırmacılarının hazırladığı AHEI, Sağlıklı Beslenme Endeksi'ne (HEI) bir alternatif oluşturuyor. Yapıları birbirine benzese de HEI, Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından Amerikalıların beslenme kurallarına ne kadar uyduğunu ölçmek için hazırlanmış bir program.

AHEI ise kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkları önlemeye odaklanıyor. AHEI'de sağlıklı yağlara, kuruyemişlere ve baklagillere daha çok ağırlık veriliyor. Ayrıca HEI'den farklı olarak orta düzeyde alkol tüketimine de izin veriliyor.

Meyve, sebze ve tam tahıllı besinlerin öne çıktığı bu beslenme şeklinde kırmızı et, işlenmiş et ve şekerli içeceklerin tüketiminin olabildiğince azaltılması amaçlanıyor. Özellikle kırmızı ve işlenmiş etlerle şekerli içeceklerin uzun vadede kalp sağlığı için zararlı olduğu vurgulanıyor.

Harvard'ın internet sitesinde AHEI'ye uymak isteyen kişilerin yeşil yapraklı sebzelere ağırlık vermesi, patates, kızartma ve meyve sularından uzak durmaları belirtiliyor. Ayrıca rafine tahılların tüketimini de en aza indirmek amaçlanıyor. Bunun yerine esmer pirinç, kinoa, bitki bazlı protein, haftada bir balık tüketimi ve tereyağı yerine zeytinyağı kullanımı öneriliyor.

Araştırma, katılımcıların AHEI'ye uyan yüzde 9.3'ünün yani dokuz bin 771 kişinin 70'li yaşlarına geldiklerinde bilişsel ve fiziksel sağlıklarının iyi olduğunu gösterdi.